HRW optužio Rusiju za mučenje, pritvaranje i nestanak civila u Ukrajini

Svet 22. jul 202212:216 komentara
Reuters/ Valentyn Ogirenko

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW) optužila je Rusiju za mučenje, nezakonita pritvaranja i prisilne nestanke civila u okupiranim regionima Herson i Zaporožje na jugu Ukrajine, javlja Radio Slobodna Evropa.

Ta organizacija je objavila izveštaj u kojem se navodi da su navodna kršenja koja su počinile ruske snage, koja takođe uključuju mučenje ukrajinskih ratnih zarobljenika držanih u području pod njihovom kontrolom, jednaka ratnim zločinima.

„Mučenje, nečovečno postupanje, kao i proizvoljno pritvaranje i nezakonito zatvaranje civila, među očitim su ratnim zločinima koje smo dokumentovali, a ruske vlasti moraju odmah da prekinu takva zlostavljanja i shvate da mogu i hoće biti pozvani na odgovornost“, navodi se u saopštenju.

„Ova komisija mora već u septembru da podnese prvi izveštaj Savetu UN za ljudska prava“, rekla je Jasminka Džumhur, članica Komisije.

Kako se navodi, zlostavljanja su bila usmerena ne samo na dobijanje informacija, već i na uterivanje straha kako bi ljudi prihvatili rusku okupaciju.

Proizvoljno pritvaranje, nezakonito zatvaranje i prisilni nestanci zabranjeni su međunarodnim humanitarnim pravom i mogu predstavljati ili uključivati višestruke ratne zločine.

Sve u vezi sa Ukrajinom i Rusijom čitajte u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar