HRW pozvao Rusiju i Ukrajinu da prestanu da koriste kasetne bombe

Svet 12. maj 202214:15 5 komentara
ANATOLII STEPANOV / AFP

Nevladina organizacija Hjuman rajts voč (HRW) pozvala je Rusiju i Ukrajinu da prestanu da koriste kasetne bombe i pridruže se međunarodnoj konvenciji koja to zabranjuje.

Ruske snage su u više navrata koristile kasetne bombe u napadima u kojima je ubijeno stotine civila i oštećeni domovi, bolnice i škole od početka invazije na Ukrajinu, navodi HRW u najnovijem izveštaju, a postoje indicije da su i ukrajinske snage bar jednom upotrebile kasetnu municiju.

Povezane vesti

Human rajts voč poziva obe zemlje da prestanu da koriste ovo zabranjeno oružje i obavežu se da će se pridružiti međunarodnom sporazumu o zabrani kasetne municije.

Ova organizacija dokumentovala je nekoliko napada ruskih snaga kasetnom municijom u naseljenim mestima u gradovima Černjihov, Harkov, Mikolajev i Vuhledar.

Rusija ne poriče upotrebu kasetne municije, a postoje i indicije da su ukrajinske snage upotrebile kasetnu municiju u gradu Donjeck 14. marta, ali ovaj napad nije nezavisno potvrđen.

Prema navodima Njujork tajmsa na koji se HRW poziva, ukrajinske snage su upotrebile rakete sa kasetnom municijom Uragan u napadu na Husarivku u oblasti Harkov 6. ili 7. marta, kada je selo bilo pod ruskom kontrolom.

Ukrajina nije poricala upotrebu kasetne municije u aktuelnom sukobu, ali je rekla da se „oružane snage Ukrajine striktno pridržavaju normi međunarodnog humanitarnog prava“.

Rusija i Ukrajina nisu pristupile Konvenciji o kasetnoj municiji – sporazumu iz 2008. godine o zabrani kasetne municije – koji zahteva uništavanje zaliha, čišćenje područja kontaminiranih ostacima eksplozivne kasetne municije i pomoć žrtvama.

Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija su potpisnice ove konvencije, dok Srbija još nije pristupila međunarodnom sporazumu o zabrani kasatne municije.

Tokom bombardovanja Jugoslavije, NATO je koristio kasetne bombe od kojih je između 90 i 150 ljudi poginulo, o čemu je tada HRW pisao, a posle toga NATO je prestao da koristi ovu municiju.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.