HRW: Presuda Navaljnom upozorenje za sve neistomišljenike Kremlja

Svet 23. mar 202209:36 2 komentara
HANDOUT / MOSCOW'S PREOBRAZHENSKY DISTRICT COURT / AFP

Presuda ruskom opozicionaru i kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom po novim optužbama za prevaru pokazuje da Moskva intenzivira slamanje neistomišljenika na domaćem terenu dok nastavlja invaziju na Ukrajinu, ničim isprovociranu, saopštila je organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRW).

„Namera ove presude nije samo da ućutka Navaljnog, već da bude upozorenje ruskom civilnom društvu i svakome ko se usudi da se usprotivi politici Kremlja“, kazao je direktor HRW za Evropu i centralnu Aziju Hju Vilijamson, prenosi CNN.

Povezane vesti

Navaljni, koji već služi troipogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja pravila uslovne slobode, juče je osuđen na dodatnih devet godina zatvora za prevaru „posebno velikih razmera“. Navaljni će morati da plati i globu u vrednosti od 11.200 američkih dolara.

„Navaljni je počinio prevaru, tačnije prisvojio je tuđu imovinu služeći se obmanom“, rekla je sudija Margarita Otova u presudi, preneo je Tass.

Sud je utvrdio krivicu Navaljnog za sve četiri tačke optužnice za „prevaru posebno velikih razmera“ koje su mu stavljene na teret. On je optužen i za nepoštovanje suda.

Državno tužilaštvo je na ročištu 15. marta zatražilo od suda da ga proglasi krivim po svim tačkama optužnice i osudi ga na 13 godina zatvora i novčanu kaznu od 1,2 miliona rubalja.

Odbrana je tražila oslobađajuću presudu, negirajući njegovu krivicu.

Prema optužnici, Navaljni je stvorio organizovanu grupu koju su činili njegovi saradnici Leonid Volkov, Roman Rubanov i drugi saučesnici, koja je prikupljala novac od neograničenog broja ljudi za aktivnosti „Fonda za borbu protiv korupcije“, „Fonda za zaštitu prava građana“ i „Štaba Navaljnog“, kao i za predsedničku kampanju 2018. godine.

Na teret mu se stavlja da je umesto statutarnih aktivnosti nevladinih organizacija koje je organizovao, Navaljni novac trošio na ekstremizam i lične potrebe.

Navaljni je uhpašen u februaru 2021, po povratku u Moskvu iz Berlina, gde je proveo u bolnici nekoliko meseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensom novičokom, za šta je optužio ruske bezbednosne službe i lično predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Slučajevi protiv Navaljnog su deo sumornog pejzaža represije Kremlja protiv ruskog građanskog društva i mirnih neistomišljenika, što se drastično pojačalo od ruske invazije na Ukrajinu“, ocenio je Vilijamson.

Ruske vlasti su pritvorile hiljade demonstranata protiv rata u Ukrajini od početka invazije 24. februara.

„Kremlj je izgleda odlučan da izoluje rusko društvo od ostatka sveta kako bi odsekao Ruse od neprijatnih činjenica, uključujući i rusku invaziju na Ukrajinu“, zaključio je Vilijamson.

Sve o ratu u Ukrajini pročitajte na našoj stranici Rat u Ukrajini i u BLOGU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare