Pregovori Rusije i Ukrajine gotovi

Svet 28. feb 202215:19 > 17:1643 komentara
Rojters/Video/printscreen

Pregovori Rusije i Ukrajine su gotovi, javlja ruski Tass.

Povezane vesti

Pre početka razgovora saopšteno iz kabineta predsednika Ukrajine da će delegacija Kijeva zatražiti „trenutni“ prekid vatre i povlačenje ruskih vojnika.

„Ključno pitanje je trenutni prekid vatre i povlačenje vojnika s ukrajinske teritorije“, ističe se u saopštenju.

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej poželeo je dobrodošlicu delegacijama dve zemlje, uveravajući ih da bi trebalo da se osećaju „potpuno bezbedno“.

„Dragi prijatelji, predsednik Belorusije me je zamolio da vam poželim dobrodošlicu i da obezbedim sve za vaš rad, kako je dogovoreno sa predsednikom Zelenskim i predsednikom Putinom. Možda se ovde osećate potpuno bezbedno. To je naša sveta dužnost“, rekao je Makei.

„Predsednik Lukašenko se iskreno nada da će tokom današnjih razgovora biti moguće pronaći rešenja za sva pitanja ove krize. Svi Belorusi se mole za ovo. Svi predlozi, u smislu organizovanja današnjeg sastanka, biće razmotreni i apsolutno ispunjeni“, dodao je on, ističući da se „raduje rezultatima“.

U ukrajnskoj delegaciji su, između ostlaih, bili ministar obrane Oleksij Reznikov i predsednikov savetnik Mihajlo Podoljak.

Moskva je uoči početka pregovora poručila da želi da postigne „sporazum“, dok se čini da njena ofanziva nailazi na veći otpor nego što se očekivalo.

„Svakog sata dok se sukob odugovlači, ukrajinski građani i vojnici ginu. Složili smo se da treba da postignemo sporazum, ali to mora da bude u interesu obe strane“, rekao je ruski pregovarač i savetnik Kremlja Vladimir Medinski.

Komentari

Vaš komentar