Hunta u Nigeru odustala od sporazuma sa EU: Pregovara sa Rusijom o odbrani

Svet 04. dec 202323:26 8 komentara
AFP

Vojna hunta u Nigeru odustala je od dva ključna vojna sporazuma koja je ta zapadnoafrička zemlja potpisala sa Evropskom unijom radi borbe protiv ekstremističkog nasilja u regionu Sahel, a vojni čelnici razgovarali su s delegacijom Rusije o bezbednosnoj saradnji.

Pre puča u kojem je krajem jula svrgnut predsednik Mohamed Bazum, Niger je bio poslednji važan bezbednosni partner Zapada i Evrope u Sahelu, ogromnom regionu južno od Sahare koji su islamske ekstremističke grupe pretvorile u žarište opšteg terora.

Ministarstvo spoljnih poslova Nigera je danas saopštilo da je Vlada odlučila da „povuče privilegije i imunitete koji su dodeljeni“ Misiji vojnog partnerstva EU u Nigeru osnovanoj u februaru, i da shodno tome „nema zakonske obaveze“ u vezi sa tim partnerstvom.

Hunta je raskinula odnose i sa Misijom EU za izgradnju civilnih kapaciteta koja je osnovana 2012. godine radi jačanja sektora unutrašnje bezbednosti Nigera.

Političk trvenja između Nigera i EU rastu od julskog puča.

Niger je danas posetila državna delegacija Rusije na čelu sa zamenikom ministra odbrane Lunusom-Bekom Evkurovim i sastala se sa liderom hunte, generalom Abdurahmanom Čijanijem i državnim ministrom odbrane Salifuom Modijem.

„U žiži razgovora je jačanje saradnje dve zemlje u oblasti odbrane“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Nigera posle niza današnjih sastanaka.

Većina stranih ekonomskih i bezbednosnih saveznika Nigera uvela je toj zemlji sankcije kao sredstvo pritiska na pučiste da vrate izabranu vlast. Među tim zemljama je i Francuska koja je imala 1.500 vojnika u Nigeru, a svi su „zamoljeni da odu“.

Analitičari ukazuju na to da regionalne i međunarodne sankcije jesu pritisle Niger, ali su i podstakle pučiste da potraže nova partnerstva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare