Huti najavili odgovor na osvetničke napade SAD i Britanije

Svet 04. feb 202415:52 12 komentara

Jemenski Huti su najavili odgovor pošto su SAD i Velika Britanija napale 36 ciljeva u Jemenu, u drugom danu velike američke operacije protiv oružanih grupa povezanih s Iranom i nakon smrtonosnog napada na američke vojnike.

Vojni predstavnik hutističkog pokreta Jaha Sarea rekao je da američki napadi “neće proći bez odgovora i posledica”.

Iako nisu objavljeni podaci o žrtvama, hutistički mediji su napade nazvali „najnasilnijim dosad“.

Kasno u subotu u napadima su pogođena podzemna skladišta oružja, raketni sistem, lanseri i druga oprema koju su Huti koristili za napade na brodove u Crvenom moru, rekao je Pentagon, dodavši da je gađao 13 meta.

Reč je o najnovijim vojnim delatnostima u sukobu koji se proširio Bliskim istokom od 7. oktobra kada je palestinska militantna grupa Hamas iz Pojasa Gaze upala na jug Izraela, što je dovelo do rata koji je privukao niz oružanih grupa koje podržava Teheran.

Stanovnici su rekli da su se tokom napada zatresle zgrade u glavnom gradu Sani, kojim upravljaju Huti.

Napadi u Jemenu odvijaju se u sklopu američke kampanje odmazde zbog ubistva trojice američkih vojnika.

Vašington je u petak započeo prvi talas svog odgovora, napadnuto je više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji povezanih s iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) i milicijama koje ona podržava, pri čemu je navodno poginulo gotovo 40 osoba.

Vojno delovanje je povećalo zabrinutost za moguću dalju eskalaciju sukoba. Iran zasad izbegava bilo kakvu direktnu ulogu u sukobu, međutim podržava grupe koje su mu se pridružile iz Sirije, Iraka, Jemena i Libana.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova reklo je da su najnoviji napadi na Jemen očit primer američkog i britanskog kršenja međunarodnog prava, upozorivši da bi nastavak takvih napada značio “zabrinjavajuću prijetnju za međunarodni mir i sigurnost”.

“Ovo je ponovo bilo kršenje teritorijalnog integriteta Jemena, kao i jasno kršenje međunarodno priznatih zakona i regulacija”, kazao je ministarstva portparol Naser Kanani.

Pentagon je rekao da ne želi rat sa Iranom i da veruje da to ne želi ni Teheran. Američki republikanci pritiskaju demokratskog predsednika Džozefa Bajdena da Iran napadne direktno.

Huti, koji upravljaju velikim delom Jemena, tvrde da su njihovi napadi izraz solidarnosti sa Palestincima dok Izrael bombarduje Gazu.

Sarea, portparol Huta, u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama istakao je da će grupa nastaviti sa svojim napadima.

“Ovi nas napadi neće odvratiti od našeg etičkog, religijskog i humanitarnog stava podrške za žilav palestinski narod u Pojasu Gaze”, kazao je Sarea.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare