I tigrovi u zoološkom vrtu zaraženi kovidom-19

Svet 01. avg 202118:244 komentara
Izvor: REUTERS/Ajeng Dinar Ulfiana

Dva sumatranska tigra zaražena su kovidom-19 u zoološkom vrtu u Džakarti, saopštile su indonežanske vlasti koje kažu da istražuju kako su se razbolele te kritično ugrožene životinje kojima u prirodi preti izumiranje.

Devetogodišnji „Tino“ i 12-godišnji „Hari“ pozitivni su bili sredinom jula na testu pošto su imali simptome slične gripu: otežano disanje i gubitak apetita.

Ali ta dva mužjaka su lečena i sada se već oporavljaju.

„Obe životinje su sada dobrog zdravlja“, rekla je Suzi Marsitavati, šefica službe za parkove i šume u Džakarti. „Apetit im se vratio i ponovo su živahni“.

Zoološki vrt „Ragunan“ je zatvoren od juna jer se epidemija kovida-19 rasplamsala širom Indonezije.

„Ušli smo u trag svom veterainarskom osoblju i čuvarima koji su mogli biti u kontaktu s tigrovima, ali u vreme kada su tigrovi bili bolesni, niko od njih nije bio zaražen“, rekla je Suzi Marsitavati. „Dakle, i dalje pokušavamo da nađemo izvor zaraze“.

Indonezija je suočena s najsmrtonosnijim talasom od početka pandemije, uzrokovanim visoko zaraznom varijantom „Delta“. Ta zemlja ima više od 3,4 miliona slučajeva zaraze i 94.119 umrlih od korona virusa, ali je zvanični broj verovatno potcenjen zbog niske stope testiranja.

Komentari

Vaš komentar