I vuk sit i ovce na broju: Na izborima u Češkoj svi zadovoljni

Svet 25. sep 202210:30 0 komentara
PRag Češka
Image by Duernsteiner from Pixabay

Na lokalnim izborima i dopunskim za trećinu gornjeg doma češkog parlamenta Česi su svojim glasovima ojačali populističku opoziciju, ali manje nego što se očekivalo dok su glasove koje je izgubila vladajuća koalicija desnog centra dali nezavisnim, a ne antisistemskim ili populističkim strankama i kandidatima.

Nezavisni kandidati osvojili su 38.099 odborničkih mesta od 62.000 u lokalnim samoupravama u Češkoj dok su od stranaka sa 2.716 odbornika najuspešniji demohrišćani iz vladajuće koalicije, a Građanska demokratska stranka premijera Petra Fijale je sa 1.600 odbornika ispred najjače opozicione stranke ANO bivšeg premijera Andreja Babiša.

Prvi put se po ocenama analitičara u Češkoj desilo da budu zadovoljni svi glavni akteri na političkoj sceni time kako je 46 odsto birača koji su izašli na izbore podelilo karte a zadovoljstvo su sinoć potvrdili i premijer Fijala i opozicioni lider Andrej Babiš.

„Ako je ovo bio referendum o vladi onda su birači ocenili naš rad. U regionalnim metropolama smo osvojili više nego pre četiri godine, najjači smo u Pragu, Plzenu, Českim Budejovicama. Rezultati izbora svedoče o polarizovanom društvu i da ANO koncentriše glasove birača levice i onih koji su prijemčivi za populizam“, kazao je premijer Fijala.

ANO, stranka bivšeg premijera Andreja Babiša, iako je izgubila deo odborničkih mandata ojačala je u regionalnim centrima i odnela pobedu u metropolama sedam od 14 regiona Češke a jača je nego pre četiri godine u Pragu koji je tradicionalno bastion stranaka centra i desnice.

„Rezultat ne bih menjao. Mislim da smo znatno ojačali. Drago nam je što rezultati izgledaju tako kako izgledaju“, kazao je Babiš.

Zadovoljan je i lider čeških radikalnih nacionalista iz stranke Sloboda i direktna demokratija Tomio Okamura pošto 330 odbornika u češkim opštinama znači dva puta više nego u prethodnom sazivu.

Tomio Okamura junak je i bizarnog gafa na dopunskim izborima za Senat, kada je javno rekao da je u znak protesta protiv vlade glasao za kandidata vladajuće koalicije Jiržija Ružičku, ali je posle pocepao deo listića da bude nevažeći da bi ga mediji odmah upozorili da i takav glasački listić važi i da je dao glas vladi.

U prvom krugu dopunskih izbora za Senat koji se odvijaju po većinskom principu izabrana su tri senatora, među njima i Ružička koji je lideru radikala zahvalio za glas, dok će konačni sastav gornjeg doma biti poznat nakon drugog kruga za 14 dana.

„Pobednik izbora je cela Češka. Ekstremističke i populističke snage su doduše zabeležile uspeh ali mnogo manji nego što se moglo očekivati s obzirom na kombinaciju raznih kriza. Odbornički mandati koje su izgubile vladajuće stranke uglavnom su podeljeni nezavisnim kandidatima a ne antisistemskim i radikalnim subjektima“, ocenio je za informativni portal Seznamzpravi komentator Martin Čaban.