IAEA: Reaktor u Zaporožju nije oštećen

Svet 04. mar 202214:40 0 komentara
JOE KLAMAR / AFP

Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigla je potvrda da požar u Zaporožju nije doveo do oštećenja reaktora ili opasnosti od radijacije.

Direktor Međunarodne agencije Rafael kaže i da je u kontaktu sa ruskom i ukrajinskom stranom i da je ponudio saradnju i pomoć.

„Tokom noći jedan projektil je pogodio zgradu u kopleksu elektrane. Ta zgrada, ponavljam, nije deo reaktora, niti jednog reaktora. Požar koji je tu izbio je ugašen. Srećni smo jer nije došlo do oslobađanja zračenja i zato što integritet samih reaktora nije narušen. Ali, što se tiče Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, vreme je da se nešto preduzme povodom ovoga“, rekao je Grosi.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je namerno gađala nuklearnu elektranu. Zatražio je podršku Evrope, a Ruse pozvao na proteste zbog toga što je ruska vojska zauzela Zaporožje.

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je ukrajinske sabotere za napad na nuklearnu elektranu Zaporožje, opisujući to kao montstruoznu provokaciju. Dodaju da je ruska vojska kompleks elektrane zauzela 28.februara i da je osoblje u međuvremenu radilo normalno.

Video: Reuters

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!