IAEA zabrinuta zbog situacije u Zaporožju: Uspostaviti zonu zaštite oko centrale

Svet 06. sep 202217:14 7 komentara
REUTERS/Alexander Ermochenko

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je izveštaj o stanju u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, nakon što su prošle sedmice stigli u to postrojenje koje je od marta pod kontrolom ruske vojske, ali njime i dalje upravlja ukrajinski operator Energoatom.

IAEA je u izveštaju poručila da su hitno potrebne mere za sprečavanje nuklearne nesreće u elektrani koja je poslednjih meseci pod stalnom artiljerijskom paljbom, za šta se Moskva i Kijev međusobno optužuju. Juče je sa mreže isključen i poslednji operativni reaktor, nakon što su električni stubovi oštećeni u ruskom granatiranju, objavio je ukrajinski Energoatom.

Povezane vesti

Agencija ističe da je potrebno uspostaviti zonu nuklearne bezbednosti oko postrojenja i da je i dalje veoma zabrinuta zbog situacije koja se nije promenila. Svih sedam stubova je ugroženo, a IAEA je dala preporuke za svaki od njih.

U zaključcima izveštaja IAEA je poručila da je „situacija u Ukrajini bez presedana“.

„Ovo je prvi put da postoji vojni sukob u postojenju velikog, nuklearnog programa. Nuklearna nesreća bi imala ozbiljne posledice unutar zemlje i van njenih granica, i međunarodna zajednica se oslanja na IAEA da izvrši rigoroznu procenu situacije i da je obaveštava tačno i blagovremeno“, ističe se u izveštaju IAEA.

Dodaje se da IAEA od samog početka sukoba prati nuklearnu bezbednost i situaciju u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima.

Agencija Ističe da će njeno prisustvo u postrojenju biti od navjeće važnosti za stabilizaciju situacije.

„Ovo bi takođe trebalo da omogući IAEA da pomno prati situaciju na terenu i da dođe do direktnih, brzih i pouzdanih informacija. Stručnjaci će sprovoditi detaljan i kontinuiran rad na proceni fizičkih oštećenja objekata postrojenja, utvrditi funkcionalnost glavnog i rezervnih sigurnosnih i bezbednosnih sistema, kao i proceniti radne uslove osoblja, uz obavljanje aktivnosti zaštite na terenu“, navodi se u izveštaju.

Misija IAEA je u ponedeljak napustila Zaporožje, ali su dve osobe ostale kao posmatrači.

U izveštaju se dodaje i da je IAEA uspela da sprovede dve misije u nuklearki u Černobilju, kao i da će agencija nastaviti da pruža pomoć tom postrojenju.

„Uprkos okolnostima bez presedana, ostale tri nuklearne elektrane u funkciji (Hmeljnjicki, Rivnje i Južna Ukrajina) nastavile su da rade bezbedno od početka sukoba“, ukazuje se u izveštaju.

Dodaje se da je osoblje u svim ukrajinskim nuklearnim postrojenjima nastavilo da pokazuje izdržljivost i odlučnost da održi rad postrojenja bezbednim usred sukoba, i to je IAEA pozdravila.

Međunarodna agencija za atomsku energiju navodi da ima „konkretan i detaljan tehnički plan za bezbednosnu pomoć ukrajinskim nuklearnim postrojenjima i aktivnostima koje uključuju radioaktivne izvore“.

„Trenutna situacija je neodrživa i najbolja akcija da se osigura bezbednost ukrajinskih nuklearnih objekata i ukrajinskog naroda je da se ovaj oružani sukob okonča. Do okončanja sukoba i ponovnog uspostavljanja stabilnih uslova postoji hitna potreba za privremenim merama za sprečavanje nuklearnog akcidenta koji proizilazi iz fizičke štete prouzrokovane vojnim sredstvima. To se može postići neposrednim uspostavljanjem nuklearne bezbednosne zaštitne zone. IAEA je spremna da odmah počne sa konsultacijama koje vode ka hitnom uspostavljanju takve nuklearne bezbednosti i sigurnosne zaštite u Zaporožju“, zaključuje se u izveštaju IAEA.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare