Uragan Ida stigao do obala Luizijane, kreće se brzinom 241 km na sat

Svet 29. avg 202119:36 > 22:052 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert

Uragan Ida, koji je dodatno ojačao u prethodna 24 sata, stigao je do obale savezne američke države Luizijana.

Jaka oluja četvrte od pet kategorija, udarila je u obalu Luizijane u mestu Grend Ajl, u Meksičkom zalivu, sa vetrovima brzine 241 kilometar na čas.

Ida, jedna od najjačih oluja koja je do sada pogodila SAD, stigla je do obale Luizijane na isti datum kao uragan Katrina 16 godina ranije.

Uragan Ida je prethodne noći naglo ojačao, a brzina njegovih vetrova povećana je sa 72 na 230 kilometara na čas za svega pet sati.

Video: Reuters

Više od 100.000 domaćinstava u Luizijani ostalo je danas bez struje. Zvaničnici Nju Orleansa navode da naglo jačanje Ide do nivoa razornog uragana za svega tri dana nije ostavilo dovoljno vremena za organizovanje obavezne evakuacije 390.000 stanovnika tog grada u Luizijani. Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kantrel pozvala je stanovnike da se dobrovoljno evakuišu. Oni koji ostanu u domovima upozoreni su na mogućnost dugog perioda bez električne energije.

Pred uragan, deo stanovništva se evakuisao, deo se pripremao…

Dok se približavao Luizijani, lokalno stanovništvo ubrzano je obavljalo poslednje pripreme.

“Trenutno pokušavam da uzmem nešto goriva. Porodica mi je kod kuće. Pripremili smo agregat i sada želim da kupim što je više goriva moguće. Zatim ćemo čekati… I videti šta će se dogoditi. Nadamo se da neće biti jako loše“, priča jedan stanovnik Luizijane, uoči dolaska uragana.

Video: N1 Zagreb/ Reuters/ CNN

Deo građana pokušao je da napusti područje, a deo je odlučio da ostane u svojim domovima.

„Razmišljali smo o tome i u poslednjem minutu smo odlučili da ćemo ostati. Postavili smo džakove peska oko kuće moje majke i nadamo se da ćemo izdržati. Pratićemo nivo vode“, navodi drugi stanovnik. Jer – nakon uragana se očekuju poplave.

Većina prodavnica je zatvorena.

„Ah, pripremamo se. Smestili smo se dve zgrade dalje. Već dva dana se spremamo, držite nam fige“, kaže još jedan stanovnik Luizijane.

Radnik u prodavnici kaže da je velika gužva. „Mislim da smo mi jedini u gradu koji radimo. Svi su zatvorili ranije. Mislim da je do 5 sati već sve bilo zatvoreno, a mi smo ovde do 9. Zatim ćemo i mi kućama, jer imamo puno posla pre nego što uragan stigne“, rekao je uoči naleta uragana.

Lokalne vlasti već danima pozivaju stanovnike na oprez. Strahuje se da bi uragan Ida mogao ugroziti živote.

„Ovo je vrlo opasna oluja, koja će verovatno doneti životno ugrožavajuće posledice. To je snažna oluja. Želimo da znamo da ste svi zbrinuti i da ste na sigurnom. Molimo vas da ovo shvatite ozbiljno i iskoristite ovo vreme za pripremu“, navela je Šeron Veston Brum, gradonačelnica Baton Ruža.

Dok evakuacije iz ovog dela Meksičkog zaliva traju, gradonačelnica poručuje kako će obezbediti skloništa. Ali, vreme teče. „Proaktivno radimo s državom na uspostavljanju skloništa pre oluje, za naše stanovnike. Naši lokalni i državni timovi trenutno su na terenu i pripremaju ih. Uzimamo u obzir kovid-19 i radimo na tome da sprečimo širenje kovid-19 u tim objektima“, navela je Veston Brum.

Država za sada neće evakuisati bolnice u kojima je povećan priliv kovid pacijenata. Zbrinuće ih u unutar objekta, jer je vremena malo, a zdravstvene ustanove pune. Još jedan od problema koji Ida nosi sa sobom je nestašica struje. Zbog toga su raspoređeni dodatni timovi za hitne situacije.

„I već sam potpisao deklaraciju za hitne slučajeve kako bih se uverio da smo spremni hitno da odgovorimo i da se nosimo sa svime što dođe. I unapred smo pripremili hranu, vodu, agregate i druge zalihe na tom području. Na putu su i timovi za obnovu struje i podrška za mobilnu komunikaciju. Blisko smo koordinisali s elektrodistribucijama kako bismo što pre obnovili struju“, naveo je predsednik SAD Džozef Bajden.

Uragan Ida stiže na 16. godišnjicu razornog udara uragana Katrine, koji je za sobom ostavio 1.800 mrtvih, i prouzrokovao štetu u vrednosti više milijardi dolara.

Komentari

Vaš komentar