Ilon Mask odustao od tužbe protiv kompanije OpenAI jer je izneverila dogovor

Svet 12. jun 202420:05 1 komentar
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Osnivač i izvršni direktor kompanije "Tesla" Ilon Mask je bez objašnjenja odustao od tužbe protiv kompanije OpenAI, poznate po alatu veštačke inteligencije ČetGPT (ChatGPT), koju je finansirao.

Mask je u februaru tužio tu kompaniju za veštačku inteligenciju iz San Franciska i njenog izvršnog direktora Sema Altmana zbog, kako je rekao, izdaje osnivačkih ciljeva proizvođača ČetGPT-a da koristi čovečanstvu, a ne da teži profitu.

U tužbi koju je podneo Višem sudu u San Francisku milijarder Mask je rekao da je, kada je finansirao stvaranje OpenAI-a, obezbedio sporazum sa Altmanom i Gregom Brokmanom, njenim predsednikom, da to bude neprofitna organizacija koja će razvijati tehnologiju u javnu korist i držati svoj programski kod otvorenim umesto da ga koristi radi privatne dobiti.

Pročitajte još

Međutim, ulazeći u dogovore sa Majkrosoftom, OpenAI je prekršio taj dogovor i udaljio se od misije kompanije koju je Mask finansirao, naveo je on u tužbi.

Većina pravnih eksperata kaže da je malo verovatno da će Maskove tvrdnje o kršenju ugovora, kršenju fiducijarnih dužnosti i nepoštenih poslovnih praksi imati uspeha na sudu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare