Incidenti na skupu protiv reforme penzija u Parizu, uhapšeno više od 80 osoba

Svet 23. mar 202318:31 > 21:58 12 komentara
REUTERS/Yves Herman

U Francuskoj su na protestima zbog reforme penzija povređena 123 policajca i žandarma i privedeno je više od 80 ljudi, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

On je ocenio incidente kao neprihvatljive i rekao da će tokom večeri obići sedište pariske policije. Dodao je da su incidenti nastavljeni u glavnom gradu Francuske i posle završetka protesta.

REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Nacho Doce
REUTERS/Nacho Doce
REUTERS/Nacho Doce
REUTERS/Nacho Doce
REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Nacho Doce

Kako su preneli francuski mediji, incidenata je bilo i u drugim gradovima, Ruanu, Renu, Tuluzu i Nantu, gde su razbijeni izlozi prodavnica, dok su u Lorijanu demonstranti, većinom mladi, razbili stakla na policijskoj stanici.

Jedan trgovac u Strazburu rekao je da su protesti danas divlji sa povećanim tenzijama i da je vidno veći broj policajaca na ulici.

Povezane vesti

Pre polaska povorke u Parizu, predsednici sindikata, koji organizuju proteste od januara, pozvali su na izbegavanje nasilja.

Oni smatraju da je predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) odgovoran za veću tenziju posle njegovog intervjua u sredu kada je rekao da će reforma penzija biti sprovedena do kraja godine.

Sindikati su takođe podsetili da su ranije uputili pismo Makronu da signaliziraju da je u zemlji „situacija eksplozivna“.

I pored toga, oni su pozvali na nove proteste u utorak.

Prema podacima policije, danas se okupilo 1,08 miliona ljudi, dok je sindikat naveo broj od 3,5 miliona.

Građani i deo opozicije su nezadovoljni reformom koja između ostalog predviđa pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Nezadovoljstvo je dodatno poraslo pošto je vlada usvojila reformu bez glasanja u parlamentu koristeći ustavno pravo koji joj to omogućava.

Komentari (12)

Vidi sve komentare