Indija planira da u svoje nacionalne parkove vrati izumrle geparde

Svet 03. avg 202215:05
gepard
Shutterstock

Nakon što je pre više od pola veka gepard izumreo na njenoj teritoriji, Indija planira da sledeće nedelje najbržu kopnenu životinju na svetu dovede iz Afrike u svoj veliki nacionalni park, piše BBC.

Ovo je prvi put da se veliki mesožder premešta sa jednog kontinenta na drugi i pušta u divljinu.

Najmanje 16 geparda dolazi u Indiju iz Južne Afrike i Namibije, gde živi oko trećina od ukupno 7.000 geparda na svetu. Više od polovine svetske populacije geparda nalazi se u ove dve države i Bocvani.

U Južnoj Africi mali broj geparda koji je u opadanju slobodno luta i živi u nezaštićenim područjima, veća populacija stabilnog broja živi u velikim nacionalnim parkovima a ostatak u manjim zaštićenim rezervatima koji su u privatnom posedu.

Velike mačke, među kojima je šest ženki, su mlade, u najboljem dobu za razmnožavanje i potpuno sposobne da samostalno prežive.

Južnoafrički gepardi se sada nalaze u veterinarskoj ustanovi u Roibergu, rezervatu divljih životinja Finda u Zululendu i u Namibiji gde su testirani na niz bolesti i vakcinisani protiv najmanje šest.

Gepardi će do Indije morati da izdrže dug let teretnim avionom od Johanesburga do Delhija, a zatim dalje drumom ili helikopterima do nacionalnog parka Kuno u državi Madja Pradeš, njihovog novog doma.

Oni će najpre biti u karantinu najmanje mesec dana u ograđenom kampu u nacionalnom parku Kuno jer su sve mačke sklone da se peške vrate kući odakle su došle.

Nakon toga, gepardi će biti pušteni u neograđeni nacionalni park veličine 115.000 hektara.

Za pet do šest godina Indija planira da uveze 50 do 60 geparda i premesti ih rezervate i parkove širom zemlje.

Stručnjaci kažu da je ovo ključni eksperiment sa ciljem očuvanju geparda i da je premeštanje velike mačke u Indiju hrabar korak u smislu očuvanja koji je neophodan ako se želi imati neka šansa za spašavanje vrste od izumiranja.

U Iranu je u divljini ostalo samo oko 12 azijskih geparda.