Indija prestala da izdaje vize kanadskim državljanima

Svet 21. sep 202321:51 3 komentara
REUTERS/Adnan Abidi

Indija je prestala da izdaje vize kanadskim državljanima u jeku eskalacije spora oko ubistva vođe separatista Hardepa Singa Nidžara na kanadskom tlu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Indija je saopštila da je do tog poteza došlo zbog „bezbednosnih pretnji“ koje ometaju rad njenih diplomatskih misija u Kanadi.

Tenzije su se rasplamsale u ponedeljak nakon što je kanadski premijer Džastim Trido naveo da je Indija možda umešana u ubistvo Nidžara kojeg su u svom vozilu ubila dvojica maskiranih naoružanih napadača ispred hrama Sika u Britanskoj Kolumbiji. ;

Trido rekao je da kanadske obaveštajne agencije istražuju da li su „agenti vlade Indije“ umešani u ubistvo Nidžara, koga je Indija proglasila teroristom 2020. godine.

Indija je odbacila optužbe nazivajući ih „apsurdnim“.

Nekoliko sati ranije Kanada je objavila da smanjuje svoje osoblje u Indiji, rekavši da su neke diplomate dobijale pretnje na društvenim mrežama.

Indija je oštro reagovala, rekavši da Kanada pokušava da „pomeri fokus sa Kalistanskih terorista i ekstremista“ koji su tamo dobili utočište.

Indijska vlada je često oštro reagovala na zahteve separatista Sika u zapadnim zemljama za Kalistan, ili zasebnu domovinu Sika.

Kalistanski pokret je dostigao vrhunac u Indiji 1980. sa nasilnom pobunom sa središtem u državi Pendžab koju većinski naseljavaju etnički Siki.