Inflacija u Turskoj u padu prvi put u više od godinu dana

Svet 05. dec 202211:042 komentara
Turska
Izvor: Pixabay

Godišnja inflacija u Turskoj je u novembru blago smanjena prvi put posle konstantnog rasta tokom nešto više od godinu dana, objavio je turski statistički institut.

Potrošačke cene za ovu godinu porasle su 84,39 odsto u novembru u odnosu na rast od 85,51 odsto u oktobru. Mesečna stopa inflacije je u novembru iznosila 2,88 odsto, u poredjenju sa 3,51 odsto u prethodnom mesecu.

To je prvi put da je godišnja inflacija smanjena od maja 2021. godine.

Dok su pandemija i ruska invazija na Ukrajinu podstakle inflaciju širom sveta, ekonomisti veruju da je inflaciju u Turskoj podstaklo uverenje predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji tvrdi da povećanje kamatnih stopa izaziva inflaciju.

Tradicionalno ekonomsko razmišljanje kaže da povećanje kamatnih stopa pomaže da se inflacija stavi pod kontrolu.

Erdogan je tražio da kamatna stopa do kraja godine bude jednocifrena. Turska centralna banka je 24. novembra odlučila da snizi kamatnu stopu na 9 odsto, nakon serije sličnih velikih smanjenja uprkos visokoj inflaciji.

Erdogan je rekao da se očekuje da će njegov model, koji daje prednost rastu, investicijama, zapošljavanju i izvozu, dati rezultate u novoj godini.

Najveći rast godišnjih cena zabeležen je u sektoru saobraćaja, od 107 odsto, a zatim slede cene hrane i bezalkoholnih pića od 102,55 odsto.

Neki stručnjaci su doveli u pitanje brojke državnih instituta, a Grupa za istraživanje inflacije, koju čine nezavisni ekonomisti, saopštila je danas da je stvarna stopa inflacije u Turskoj za novembar 170,7 odsto.

Komentari

Vaš komentar