Influenserka davala savete o roditeljstvu, pa osuđena zbog zlostavljanja svoje dece

Svet 21. feb 202410:33 15 komentara
Tanjug/ AP/ St. George News / Ron Chaffin/

Rubi Frenki (42), majka šestoro dece iz Jute u SAD, koja je postala Jutjub influenserka zahvaljujući savetima o vaspitanju, osuđena je na najmanje četiri godine zatvora zbog zlostavljanja svoje dece.

Rubi Frenki je tokom suđenja priznala da je izgladnjivala i zlostavljala svoju decu. Pošto joj je izrečena kazna ona se u suzama izvinila za svoja nedela.

Sud je osudio i Rubinu bivšu poslovnu partnerku Džodi Hildenbrant (54).

Obema je izrečena kazna od godinu do 15 godina zatvora, ali puta četiri. Zatvorske kazne će se služiti jedna za drugom, što znači da će obe u zatvoru provesti minimalno četiri, a najviše 60 godina. Koliko će svaka tačno dobiti odrediće odbor za uslovne kazne.

Državni tužilac Jute Erik Klark rekao je da na suđenju da je dvoje dece Rubi Frank živelo u uslovima koji su ličili na koncentracioni logor, optužujući je da predstavlja opasnost po zajednicu.

„Deci su redovno uskraćivani hrana, voda, kreveti za spavanje i svi oblici zabave“, istakao je tužilac.

Majka je presudu dočekala u suzama, a potom se izvinila deci navodeći da je bila dezorijentisana i navedena da veruje da je svet loše mesto, prepuno policajaca koji povređuju ljude, bolnica koje nanose štetu pacijentima, vladinih agencija koje ispiraju mozak, verskih lidera koji lažu, muževa koji odbijaju da pruže zaštitu i dece koje je potrebno zlostavljati.

Dve žene uhapšene su u avgustu 2023. godine pošto je Frenkin neuhranjeni 12-godišnji sin uspeo da pobegne kroz prozor kuće Džodi Hildenbrant. Policija je saopštila da je dete otrčalo kod komšija i zatražilo hranu i vodu. Po rukama i nogama je imao rane od vezivanja konopcem, navela je policija.

Mračna strana „srećne porodice“ sa Jutjuba

Hapšenjem je završena dugačka i kontroverzna karijera na Jutjubu. Frenki je imala više od dva miliona pratilaca na svom kanalu „8 putnika“, koji je osnovala 2015. godine.

Tanjug/ AP/ St. George News/ Sheldon Demke

Iskoristila je bum koji su vlogovi o roditeljstvu doživeli u tom vreme, a medijima je govorila da joj snimanje videa s porodicom pomaže da živi u sadašnjosti i uživa s decom.

Na snimcima je bila prikazana tipična mormonska porodica iz predgrađa, u kojoj se deca obrazuju kod kuće, kuva se, jede i međusobno razgovara, piše BBC.

Pratioci su, međutim, postali sumnjičavi 2020. godine kad je jedan od njenih sinova spomenuo da je sedam meseci morao da spava na vreći punjenoj pasuljem. Jutjuberi su tada počeli da „kopaju“ po arhivi snimaka i pronašli i druge uznemirujuće i kontroverzne metode koje su se spominjale, a koje je majka korsitila. Među njima su bili uskraćivanje hrane, pretnje da će plišanim igračkama odseći glave i kažnjavanje „otkazivanjem“ Božića.

Pokrenuta je peticija u koju se uključila i agencija za zaštitu dece iz Jute, a od vlasti se tražilo da obavi istragu. Frenki i njen suprug su odbacili sve kritike i rekli da su neki snimci izvađeni iz konteksta. Sve se tada završilo bez pravnih posledica po par.

Kanal je potom zabeležio pad popularnosti i na kraju izbrisan 2022. godine kada su se Rubi i njen muž razveli. Ona je tada počela da se pojavljuje u Jutjub snimcima Džodi Hidelbrant, životnog trenera i savetnika.

Daleko od kamera, deca su živela pod još strožim uslovima, koji su uključivali vezivanje, batine, šutiranje, uskraćivanje hrane. Majka je optužena i da je terala decu da rade napolju po suncu bez adekvatne zaštite, što je dovodilo do ozbiljnih opekotina, pokazuju policijski izveštaji.

Hildebrant je u sporazumu o priznanju krivice navela da nije učestvovala u mučenju dece, niti je bila svesna njihovog zlostavljanja, kao ni toga da je majka jednu od ćerki terala da više puta skače u kaktuse.

Frenki je deci govorila da su „zla i zaposednuta“ i da treba da se „pokaju“.

Rubin bivši muž Kevin Frenki je zatražio da joj se izrekne maksimalna kazna, a zlostavljanje dece je nazvao „užasnim i nehumanim“, prenosi BBC.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare