IOM ima potvrđene izveštaje o diskriminaciji stranaca koji beže iz Ukrajine

Svet 04. mar 202214:53 6 komentara
EMMANUEL DUPARCQ / AFP

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) dobila je verodostojne i potvrđene izveštaje o diskriminaciji na ukrajinskim granicama kojoj su izloženi stranci koji pokušavaju da pobegnu od invazije Rusije u Ukrajini, kazao je generalni direktor IOM Antonio Vitorio za CNN.

I prema izveštaju organizacije Human Rights Watch, desetine stanaca sa kojima je ta organizacija razgovarala, od kojih su mnogi studenti, kazala je da postoji sistem blokiranja ili odlaganja odlaska strancima koji žele da se ukrcaju u autobuse i vozove.

Povezane vesti

„Stranci koji žive u Ukrajini suočavaju se sa neravnopravnim tretmanom i odlaganjima u pokušaju da pobegnu od rata, zajedno sa stotinama hiljada Ukrajinaca“, saopštio je Human Rigths Watch.

Strani studenti koji pokušavaju da napuste Ukrajinu rekli su za CNN da doživljavaju rasistički tretman od strane ukrajinskih bezbednosnih snaga i graničara.

„Već smo se obratili vlastima i u Ukrajini i u susednim zemljama da osiguraju da svakome ko napušta zemlju, bez obzira na njegovu nacionalnost, zemlju porekla ili boju kože, bude dozvoljeno da prođe“, kazao je Vitorio.

Dodao je da uprkos ratu, odgovornost je vlasti da garantuju bezbednost svim ljudima.

„Projektili ne biraju prema nacionalnosti, oni svakog jednako pogađaju“, kazao je Vitorio.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO, kao i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare