Irak optužio Tursku za bombardovanje i ubistvo turista, Čavušoglu negira napad

Svet 21. jul 202212:33 > 14:09 0 komentara
irak
Reuters/ Ari Jalal

Najmanje osam turista, uključujući jedno dete, je poginulo a više od 20 je ranjeno u artiljerijskim napadima na severu Iraka, saopštili su u sredu iračka vojska, zdravstveni zvaničnici i lokalna kurdska vlada. Irak za napad optužuje Tursku, dok turski ministar inostranih poslova to negira i navodi da je Istanbul spreman da pomogne u istrazi. 

Najmanje četiri artiljerijske granate pogodile su odmaralište Barak u autonomnom iračkom regionu pod kurdskom upravom, rekao je za Asošijeted pres zvaničnik okruga Zaho Mušir Mohamed. Sve žrtve su irački državljani.

Iračka vojska je saopštila da je u napadu poginulo osam osoba, dok su zdravstveni radnici u bolnici u provinciji Dohuk, gde su smešteni ranjeni, naveli da je devet mrtvih.

Jedan od ranjenih, turista iz Bagdada, rekao je da su u vreme napada mnoge turističke grupe bile na odmoru u tom području.

Vlada u Bagdadu je osudila napad, nazvavši ga „direktnim kršenjem suvereniteta Iraka“. Smrt civila izazvala je bes Iračana, koji su organizovali protest ispred turske ambasade u Bagdadu, na kojem su paljene zastave Turske.

Reuters/ Alaa al-Marjani

Turska odbacuje optužbe

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu odbacio je optužbe da je njegova zemlja izvršila artiljerijski napad na turiste na severu Iraku i u intervjuu za tursku državnu televiziju TRT rekao da je Turska spremna da sarađuje sa iračkim vlastima u istrazi „podmuklog napada“.

„Prema informacijama koje smo dobili od vojske, Turska nije izvela napad na civile. Naša borba u Iraku je uvek bila protiv teorističke Radničke partije Kurdistana“, rekao je Čavušoglu.

U kurdski region na severu Iraka tokom letnjih meseci dolaze stotine turista sa juga zemlje jer je vreme relativno hladnije.

Reuters/ Ari Jalal

Turska je u aprilu pokrenula najnoviju ofanzivu u delovima severnog Iraka, kao deo niza prekograničnih operacija započetih 2019. godine u borbi protiv zabranjene PKK koja se nalazi u planinskim regionima severnog Iraka.

PKK, koju Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija navode kao terorističku organizaciju, predvodi pobunu u jugoistočnoj Turskoj od 1984. godine u kojoj je ubijeno desetine hiljada ljudi.