Iran će do ponoći izneti svoje predloge za oživljavanje nuklearnog sporazuma

Svet 15. avg 202214:01 0 komentara
Reuters/Dado Ruvic/Illustration//File Photo

Šef iranske diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan izjavio je da će njegova zemlja do ponoći saopštiti svoje konačne predloge o oživljavanju nuklearnog sporazuma.

„Američka strana je usmeno prihvatila dve stvari koje zahteva Iran. Naše konačne predloge ćemo poslati u pisanoj formi večeras do ponoći. Ako naši predlozi budu prihvaćeni, spremni smo da zaključimo razgovore i objavimo sporazum“, rekao je Amir-Abdolahijan, ne navodeći kakvi će biti predlozi, ni šta su SAD prihvatile.

Pročitajte još

Njegova izjava dolazi u trenutku kada velike sile čekaju odgovor Teherana na predlog sporazuma koji je 26. jula ponudio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Iranske vlasti su u petak saopštile da su spremne da prihvate konačni tekst za oživljavanje sporazuma iz 2015. godine.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.