Iran odbacuje svaku vezu sa napadom na Salmana Ruždija

Svet 15. avg 202209:51 1 komentar
REUTERS/Dylan Martinez/File Photo

Iran je u ponedeljak "kategorički" odbacio svaku vezu sa napadom na Salmana Ruždija, britanskog pisca i autora "Satanskih stihova", koji je u petak više puta uboden nožem na konferenciji u SAD. 

Porodica Salmana Ruždija rekla je u nedelju da oseća „veliko olakšanje“ jer je britanski pisac skinut sa respiratora, dodajući da je i dalje „u kritičnom stanju“, ali da je već mogao da izgovori nekoliko reči.

Pročitajte još

Britanac, poreklom iz Indije, čiji je roman „Satanski stihovi“ doveo do pretnji smrću iz Irana osamdesetih godina, u petak je trebalo da održi predavanje u državi Njujork, kada je zadobio nekoliko uboda u vrat i abdomen. Njegov napadač je uhapšen i izjasnio se da nije kriv.

„Kategorički demantujemo bilo kakvu vezu između agresora i Irana i niko nema pravo da optužuje Islamsku Republiku Iran“, rekao je Naser Kanani, portparol ministarstva spoljnih poslova, u prvoj zvaničnoj reakciji Teherana na napad na Ruždija.

Godine 1989. u Iranu je izdata fetva, odnosno poziv svim muslimanima da ubiju Ruždija i sve one povezane sa izdavanjem „Satanskih stihova“.

Iranska vlada je 1998. ukinula fetvu, pa je Ruždi poslednjih godina živeo relativno mirno.