Iran: Pregovori u Beču o nuklearnom programu u kritičnoj fazi

Svet 23. feb 202220:54 1 komentar
Majid Asgaripour/WANA via Rauters

Pregovori koji se vode u Beču o ponovnom aktiviranju iranskog nuklearnog sporazuma su u "kritičnoj" fazi i ostaje da se reši nekoliko "važnih" pitanja, ocenio je iranski šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahian.

Pročitajte još:

„Pregovori su u kritičnoj i važnoj vazi“ rekao je iranski ministar spoljnih poslova posle sastanka sa kolegom iz Omana Badr al Budaidijem koji je u poseti Teheranu.

Izrazio je nadu da će nekoliko osetljivih i važnih pitanja biti rešeno narednih dana „realizmom“ zapadne strane.

On je rekao da je „optimista“ ali i da Iran neće preći preko „crvenih linija“ u pregovorima, ne navodeći koje su.

Iranski pregovarač Ali Bageri treba da se vrati u Teheran na kratko da bi se konsultovao dok se pregovori nastavljaju u Beču, rekao je za Frans pres jedan izvor blizak tom pitanju.

Pregovorima se nastoji da se spasi sporazum iz 2015. koji je trebalo da spreči Iran da razvije atomsku bombu, što Iran i dalje negira da je nameravao ili da namerava da uradi.

Taj sporazum zaključen izmedju Irana i šest svetskih sila (SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Nemačka) omogućio je ukidanje medjunarodnih sankcija protiv Teherana u zamenu za stroga ograničenja njegovog nuklearnog programa.

SAD su se, medjutim, povukle iz sporazuma 2018. godine pod predsedništvom Donalda Trampa i ponovo uvele sankcije. Kao odgovor na to Teheran je prestao da poštuje restrikcije oko svog nuklearnog programa.

Pregovori se sada vode izmedju strana koje su još u ugovoru uz indirektno učešće SAD.

Poslednjih dana SAD, Nemačka, Francuska i Iran govore o napretku u pregovorima mada, kako navode, ostaju neke teške tačke. Britanska diplomatkinja je u tviter poruci napisala danas da je „završnica“ za pregovore u Beču.

Komentari (1)

Vidi sve komentare