Iran: SAD žele da nas destabilizuju preko protesta zbog smrti Mahse Amini

Svet 26. sep 202221:5413 komentara
Izvor: REUTERS/Christian Mang

Sjedinjene Američke Države koriste proteste koji su izbili zbog smrti uhapšene mlade žene i pokušavaju da destabilizuju zemlju, ali ih upozoravamo da to neće proći bez odgovora, izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, prenosi Glas Amerike.

Pročitajte još:

U Iranu se već danima održavaju protesti zbog smrti dvadesetdvogodišnje Mahse Amini, koja je preminula nakon što ju je moralna policija uhapsila zbog toga što nije nosila maramu na glavi.

„Vašington uvek pokušava da oslabi stabilnost i bezbednost Irana, iako je u tome bio neuspešan“, rekao je Kanani, koji je optužio lidere SAD i nekih evropskih zemalja da koriste tragičan incident i podržavaju demonstrante, a da istovremeno ignorišu „milione ljudi na ulicama koji podržavaju vlast“.

Nemačka je pozvala iranskog ambasadora u Berlinu na konsultacije, a rečeno je da će sa ostalim evropskim zemljama razmotriti i druge opcije kao odgovor na nerede u Iranu.

SAD su već uvele sancije iranskoj moralnoj policiji zbog načina na koji tretira žene i zbog optužbi da je odgovorna za smrt Amini.

S druge strane, Iran je pozvao na konsultacije ambasadore Velike Britanije i Norveške zbog „mešanja i neprijateljskog medijskog izveštavanja o nemirima“.

Prema navodima državne televizije u Iranu, do sada je na protestima poginula 41 osoba, a na društvenim mrežama objavljen je snimak devojke koja na protestu vezuje kosu u rep i ne nosi hidžab i tvrdi se da ju je ubila policija.

Devojka je identifikovana kao dvadesetogodišnja Hadis Najafi, a zvaničnici u Iranu nisu se oglašavali povodom tog slučaja.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi izjavio je da je u državi omogućena sloboda izražavanja i naredio istragu o smrti Amini.

Iran je okrivio i kurdske disidente za umeštanost u proteste, posebno na severozapadu zemlje gde živi oko 10 miliona Kurda.

Komentari

Vaš komentar