Iran se bori za milijarde zamrznute u SAD, Vašington ih namenio žrtvama napada

Svet 19. sep 202208:56
Međunarodni sud pravde
Shutterstock

Iran otvara pravnu bitku pred najvišim sudom UN za odmrzavanje milijardi dolara svoje imovine u SAD, za koju Vašington kaže da moraju da završe u rukama žrtava terorističkih napada za koje se okrivljuje Teheran.

Slučaj pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) dolazi u trenutku kada blede nade u ponovno oživljavanje sporazuma kojim su se nastojale ukrotiti iranske nuklearne ambicije, a iz kojeg se bivši američki predsednik Donald Tramp povukao 2018.

Teheran je tužio Vašington MSP-u sa sedištem u Hagu 2016. nakon što je Vrhovni sud SAD naredio da se zamrzne oko dve milijarde dolara iranske imovine, naredivši da novac ide preživelima i rodbini napada za koje se okrivljuje ta država.

To je uključivalo bombaški napad na bazu američkih marinaca u Bejrutu 1983. u kojem je poginulo 299 ljudi, uključujući 241 američkog vojnika, i bombaški napad na kule Kobar u Saudijskoj Arabiji 1996. u kojem je poginulo 19 ljudi.

Iran tvrdi da je zamrzavanjem sredstava prekršen Ugovor o prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama iz 1955, sporazum potpisan pre nego što je Islamska revolucija u Iranu 1979. rezultirala prekidom odnosa između zemalja.

Teheran tvrdi da su Sjedinjene Države nezakonito zaplenile iransku finansijsku imovinu i imovinu iranskih kompanija.

Za iranski klerikalni režim, koji se suočava s ekonomskim poteškoćama nakon sankcija i rasta potrošačkih cena, rešavanje tog slučaja je ključno.

Vašington je neuspešno pokušao da obezedi odbacivanje tužbe tvrdeći da bi iranske „prljave ruke“ – referenca na sumnju da Teheran podržava terorističke grupe – trebalo da diskvalifikuju iransku tužbu za povrat dve milijarde dolara imovine.

SAD su u oktobru 2018. objavile da se povlači iz Ugovora o prijateljstvu nakon što je MSP u odvojenom slučaju naredio Vašingtonu da ukine sankcije, povezane s nuklearnim oružjem, na humanitarnu robu za Iran.

MSP je najviši sud Ujedinjenih naroda i osnovan je nakon Drugog svetskog rata za rešavanje sporova između država članica.

Njegove odluke su obvezujuće i na njih se ne može uložiti žalba, ali nema načina da ih provede.

Nakon današnjeg izlaganja iranskih predstavnika pred sudom, američka će strana odgovarati na njihove argumente u sredu.

Komentari

Vaš komentar