Iran spreman na razmenu zatvorenika sa SAD

Svet 17. avg 202220:51 > 22:11 0 komentara
AFP

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani saopštio je danas da je Iran spreman na razmenu zatvorenika sa SAD.

„Spremni smo da razmenimo zatvorenike sa Vašingtonom. SAD moraju da oslobode zatvorene iranske državljane bez ikakvih uslova“, rekao je Kanani, prenosi Radio slobodna Evropa.

Teheran već dugo traži povratak više od deset Iranaca koji se nalaze u zatvoru u SAD, dok Vašington traži oslobađanje nekoliko osoba sa dvojnim iransko-američkim državljanstvom, uključujući biznismena Siamaka Namazija, uhapšenog u oktobru 2015.

Američki državni sekretar Entoni Blinken juče je na društvenoj mreži Tviter objavio da je Namazi „nepropisno pritvoren“ u Iranu proveo 2.500 dana.

Kao odgovor na Blinkenovu objavu, advokat za ljudska prava Džared Genser objavio je Namazijevo pismo, u kojem je on pozvao administraciju američkog predsednika Bajdena da „efikasnom akcijom“ potkrepi tvrdnje da je razmena zatvorenika jedan od prioriteta SAD.

Vašington indirektno učestvuje u pregovorima sa Iranom i drugim državama o oživljavanju međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015.

Bivši predsednik Donald Tramp jednostrano je povukao SAD iz tog sporazuma.