Iranska televizija: Iran lansirao raketu u svemir

Svet 26. jun 202221:24 komentara
IRINN via AP

Iranska državna televizija javila je da je Teheran lansirao raketu na čvrsto gorivo u svemir što je naišlo na kritiku Vašingtona uoči očekivanog nastavka prekinutih pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu sa svetskim silama.

Nije jasno kada i gde je raketa lansirana ali objava je data pošto su satelitski snimci pokazali pripreme na poligonu Imam Homeni u ruralnoj iranskoj provinciji Semnjan, mestu gde je Iran često imao neuspele pokušaje slanja satelita u orbitu, prenela je agencija AP.

Iransko ministarstvo odbrane saopštilo je da je još jednom testiralo raketu za lansiranje satelita u svrhu „istraživanja“, posle prve takve probe početkom februara 2021, prenosi Frans pres.

Državni mediji preneli su snimke polaska rakete u vreme kada su povišene tenzije oko iranskkog nuklearnog programa koji se razvija pod sve manjim medjunarodnim nadzorom.

Portparol iranskog ministarstva odbrane rekao je da raketa duga 25,5 metara nazvana Zoldžanah može da nosi satelit od 220 kilograma koji će prikupljati podatke u niskoj orbiti oko zemlje i promovisati iransku svemirsku industriju.

Bela kuća je saopštila da je upoznata sa iranskom objavom i kritikovala potez kao destabilizirajući. Bela kuća je navela da je posvećena upotrebi sankcija i drugih mera da spreči dalje napredovanje iranskog programa balističkih raketa.

Raketa je lansirana samo dan pošto je evropski šef diplomatije Žozep Borel bio u Teheranu da se zalaže za oživljavanje pregovora oko iranskog nuklearnog programa koji je mesecima u zastoju. Ostaje još nekoliko većih nesuglasica medju kojima i zahtev Teherana da Vašington ukine oznaku terorizma iranskoj paravojnoj Revolucionarnoj gardi.

Borel je juče rekao da će pregovori o nuklearnom sporazumu biti nastavljeni u jednoj zemlji Persijskog zaliva narednih dana, ne navodeći kojoj, dok su iranski mediji javili da će verovatno Katar biti domaćin pregovora.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovo uveo oštre sankcije Iranu. Iran je odgovorio time što je povećao rad na nuklearnom programu i sada obogaćuje uranijum gotovo do nivoa za oružje.