Iranski pesnik i reditelj, kritičar režima, umro u zatvoru od kovida

Svet 08. jan 202215:343 komentara
REUTERS/Lisi Niesner/File Photo

Iranski pesnik i reditelj Baktaš Abtin, kritičar iranskog režima, umro je u zatvoru posle zaraze kovidom-19, javilo je više organizacija za odbranu ljudskih prava.

„Baktaš Abtin je umro“, saopštilo je Iransko udruženje pisaca preko mreže Telegram, prenosi agencija Frans pres.

Abtin je stavljen u medicinski indukovanu komu početkom nedelje, javljeno je ranije.

Organizacija Reporteri bez granica potvrdila je danas preko Tvitera smrt iranskog pisca, ukazujući na odgovornost iranskih vlasti koje su ga 2019. osudile za „širenje propagande protiv režima“ i za „objavu ilegalnog dnevnika preko Fejsbuka“.

Na vest da je Abtin stavljen u medicinsku komu dok se bori protiv svoje najnovije infekcije kovida-19 i u ozbiljnoj je opasnosti, grupa organizacija za odbranu ljudskih prava uputila je juče otvoreno pismo iranskom vrhovnom vođi Aliju Hoseinu Hamneiju. Oni su ponovili poziv da se Abtinu omogući pristup najboljoj mogućoj medicinskoj nezi dok se bori za svoj život. Pored toga oni su pozvali da on i svi oni koji su nepravedno pritvoreni zbog svog pisanja ili izražavanja odmah i bezuslovno budu oslobođeni.

Takođe su tražili da se vlasti uzdrže od pozivanja političkih zatvorenika da služe zatvorsku kaznu dok su uslovi unutar iranskih zatvora nebezbedni i da svakom ko se zarazi kovidom-19 ili nekom drugom ozbiljnom bolešću dok je u zatvoru bude omogućen brzi pristup potrebnoj medicinskoj nezi ili bude uslovno pušten po humanitarnoj osnovi.

Abtin je počeo da služi kaznu zatvora krajem septembra 2020. i ovo je drugi put da se zarazio kovidom-19 dok je u zatvoru.

Komentari

Vaš komentar