Iranski predsednik započeo posetu Islamabadu sastankom sa pakistanskim premijerom

Svet 22. apr 202412:25 3 komentara
Tanjug/Iranian Presidency Office via AP

Predsednik Irana Ebrahim Raisi sastao se, na početku trodnevne posete Pakistanu, sa premijerom Šahbazom Šarifom u sklopu napora dve zemlje da poprave međudržavne odnose koji su se zaoštrili u januaru kada su se obe strane međusobno napadale.

Raisija su na aerodromu u Islamabadu dočekali ministar za stanovanje Riaz Husein Pirzada i ostali visoki zvaničnici, a Šarif je Raisija dočekao uz ceremoniju počasne garde ispred kabineta premijera, koju je prenosila državna pakistanska televizija.

On se takođe sastao sa pakistanskim ministrom inostranih poslova Išakom Darom.

Prema saopštenju koje je objavila premijerova kancelarija, dvojica lidera su razgovarali o nizu pitanja za unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje u različitim oblastima i obećali da će sarađivati u borbi protiv terorizma.

Pročitajte još:

Očekuje se da će dvojica lidera potpisati više bilateralnih sporazuma o saradnji na više polja, kao i da će dve strane razgovarati o projektu gasovoda vrednim više milijardi dolara koji je započet 2013. i zakočen 2014. godine zbog oštrog protivljenja Amerike koja tvrdi da on predstavlja kršenje međrodnih sankcija protiv Irana.

Iran kaže da je već završio deo naftovoda na svojoj strani granice nakon što je uložio dve milijarde dolara. Pakistan je trebalo da završi izgradnju na svojoj teritoriji do kraja 2014. godine, ali su radovi zaustavljeni, što je dovelo do tenzija između dve zemlje.

Lider Irana će se sastati sa svojim pakistanskim kolegom Asilom Ali Zardarijem koji je pomogao u pokretanju projekta gasovoda nakon što je otputovao u Iran još 2013. godine.

Raisi je u pratnji supružnika i delegacije na najvišem nivou. On planira da poseti Karači, najveći grad u zemlji, i Lahor, gde će se sastati sa načelnicom provincije Pendžab Marjam Navaz Šarif.

Pakistan je poslednjih meseci bio pogođen porastom nasilja militanata, za koje se uglavnom okrivljuje pakistanski talibani i pobunjenici koji napadaju bezbednosne snage u Pakistanu i susednom Iranu.

Poseta dolazi nakon iranskog vazdušnog napada na Izrael, koji je bio odgovor na izraelski napad u Siriji u kojem su ubijena dva iranska generala u zgradi ambasade. Pakistan je među zemljama koje nemaju diplomatske odnose sa Izraelom zbog pitanja palestinske državnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare