Isključenja struje u celoj Ukrajini posle ruskih udara

Svet 05. dec 202221:4031 komentara
Izvor: Reuters/ Shannon Stapleton

Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo upozorila je da će na području cele zemlje biti na snazi isključenja struje zbog novih ruskih napada na elektroenergetski sistem.

Pročitajte još:

„Zbog posledica raketiranja (…) u svim delovima Ukrajine uvode se vanredna isključenja struje kako bi se održala ravnoteža između proizvodnje i potrošnje. Struja će se obezbeđivati za važnu infrastrukturu“, objavio je Ukrenergo na Telegramu.

„Situacija je teška, ali je pod kontrolom“, dodao je Ukrenergo dok su snage Kijeva saopštile da su uništile više od 60 od sedamdesetak raketa koje su ispalili Rusi.

Ipak, „neke elektrane neko vreme neće moći da rade punim kapacitetom“, navodi distributer. „Uz dalji pad temperature ispod nule u naredna 24 sata, to će prouzrokovati deficit struje u sistemu“.

U toko su hitne popravke sistema, navodi Ukrenergo.

Ruska vojska je priznala da je „izvela masovni vazdušni udar visokopreciznim oružjem“ u ponedeljak oko 13 sati po srednjoevropskom vremenu na ukrajinske vojne objekte i na energetsku infrastrukturu povezanu s vojskom.

Pošto je pretrpela velike poraze u sukobu koji je prerastao u najveći u Evropi od Drugog svetskog rata, Rusija je u oktobru počela da razara ukrajinsku energetsku infrastrukturu, zbog čega su na snazi isključenja struje.

U petak je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da su ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu „neminovni“.

Komentari

Vaš komentar