Gasprom: Isporuku turbine za Severni tok koče sankcije Kanade, EU i Britanije

Svet 03. avg 202219:34 > 19:37 3 komentara
REUTERS/Wolfgang Rattay

Sankcije Kanade, Evropske unije i Velike Britanije onemogućavaju isporuku turbine za Severni tok, koja je remontovana u Kanadi, a sada se nalazi u Nemačkoj, saopštio je ruski energetski gigant Gasprom na svom zvaničnom Telegram kanalu, javlja agencija RIA Novosti.

Pored toga, isporuka turbine u Rusiju ne može biti realizovana zbog neusaglašenosti trenutne situacije sa obavezama Simensa, navodi Gasprom.

Povezane vesti

Gasovod Severni tok je sada glavna ruta za isporuku ruskog gasa u Evropu, a zbog poteškoća sa povratkom sa remonta i održavanja gasnih pumpnih agregata nastalih nakon uvođenja antiruskih sankcija, Gasprom je bio prinuđen da smanji isporuku, prvo na 40 odsto kapaciteta gasovoda, a zatim na 20 odsto, navodi RIA Novosti.

Ruska kompanija je 25. jula objavila da je od kanadskih vlasti primila dokumente od Simensa, gde je turbina na remontu, ali ostaju pitanja, uključujući sankcije EU i Velike Britanije. Rešenje tih pitanja je, kako navodi RIA, važno kako za povratak u Rusiju remontovane turbine za Severni tok, tako i za hitan remont drugih turbina.

Zamenik predsednika upravnog odbora Gasproma Vitalij Markelov rekao je da nemačka kompanija Simens ne popravlja turbine za snabdevanje gasovoda gasom.

Prema njegovim rečima, pre uvođenja sankcija, Gasprom nije imao problema sa prijemom jedinica iz remonta, ali majska isporuka još nije stigla.

Osim toga, pitanje sankcija donelo je rizik da spreči vraćanje turbine i slanje drugih turbina na popravku.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov izjavio je ranije danas da će puštanjem gasovoda „Severni tok 2“ Rusija moći da snabdeva Evropu sa 27 milijardi kubnih metara gasa.

Komentari (3)

Vidi sve komentare