Istorijska suša u Francuskoj, 100 opština bez vode za piće

Svet 05. avg 202219:39 > 19:544 komentara
AFP/ Fabrice Coffrini

Francuska vlada formirala je krizne timove koji se treba da se fokusiraju na istorijsku sušu zbog koje je 100 opština ostalo bez vode za piće, javlja BBC. Cisterne dovoze vodu do tih područja jer "ništa u slavinama nije ostalo", rekao je ministarza ekološku tranziciju Kristof Bešu.

Pročitajte još:

Kabinet francuske premijerke objavio je da se Francuska suočava s najtežom zabeleženom sušom, a korišćenje vode je ograničeno u 93 područja.
BBC navodi da bi sušno vreme trebalo da se zadrži još najmanje dve nedelje.

Strahuje se da će suša koja je pogodila skoro celo područje kontinentalne Francuske smanjiti prinose useva, pogoršavajući krizu s hranom uzrokovanu ratom u Ukrajini.

Evropljani se već bore s višim cenama hrane dok je izvoz žitarica iz Ukrajine i Rusije – koje su među najvećim svetskim proizvođačima – mnogo slabiji nego inače.

Toplotni talas koji je zahvatio Francusku od juna meseca dostakao je drveće da rano odbaci lišće, stvarajući prizore koji izgledaju jesenski.

Francuska je u julu imala samo 9,7 mm kiše, što taj mjesec čini najsušnijim od marta 1961. godine, objavila je državna meteorološka služba Meteo-Frans.

Navodnjavanje je zabranjeno u većem delu severozapadne i jugoistočne Francuske radi štednje vode.

Očekuje se da će izvoz kukuruza ne samo iz Francuske, nego i iz Mađarske, Rumunije i Bugarske ove godine biti manji zbog toplotnog talasa, a da će manje količine dovesti do skoka cena, izvestio je francuski BFMTV.

Komentari

Vaš komentar