Istorijski, treći mandat za Sija, partija odustala od tradicionalnih ograničenja

Svet 23. okt 202209:09 70 komentara
Si Đinping
Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Si Đinpingu je u nedelju poveren treći mandat na mestu generalnog sekretara Komunističke partije Kine. Time se odustalo od tradicionalnih starosnih ograničenja i ograničenja mandata.

Na prvoj plenarnoj sednici novi Centralni komitet stranke očekivano je izglasao da Si Đinping (69) ostane na čelnoj poziciji još jedan petogodišnji mandat.

Povezane vesti

Dan ranije Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, koji se održava samo svakih pet godina, izmenio je stranački ustav kako bi dublje odražavao Sijevu ideologiju i potvrdio njegovu vodeću ulogu.

Politički biro, telo za donošenje odluka Komunističke partije Kine, nema nijednu ženu prvi put za 25 godina, prema novom sistemu koji je predstavljen u nedelju.

Sun Čunlan, jedina žena koja je bila deo ove grupe od 25 ljudi, otišla je u penziju i niko od novih članova nije žena.

Novi Politički biro ovoga puta ima 24 člana.

U subotu je na predstavljanju novog sastava Centralnog komiteta, svojevrsnog stranačkog parlamenta koji broji 205 članova, bilo samo 11 žena.

“Žene su i dalje malo zastupljene u vrhu kineske politike”, primetio je u nedelju specijalizovani bilten Neican China.

Napominje da je čak i smanjen procenat žena u novom Centralnom komitetu, s 5,4 posto na 4,9 posto.

“Žene predstavljaju 48,8 posto kineskog stanovništva i 29,4 posto članova Komunističke partije”, ističe se u publikaciji.

Si Đinping je promovisao neke od svojih najbližih saveznika iz Komunističke partije, učvrstivši svoju poziciju najmoćnijeg čelnika nacije od Mao Cedunga.

Bivši šef stranke u Šangaju Li Ćijang unapređen je „u broj dva“, zbog čega će verovatno biti imenovan za premijera sledećeg marta.

Otkako je pre deset godina postao čelnik zemlje, Si je postigao koncentraciju moći kakvu nema nijedan moderni kineski vladar osim Maoa.

Ukinuo je ograničenje od dva predsednička mandata 2018, čime je otvorio put da vlada neodređeno vreme.

Si je predvodio uspon Kine kao druge najveće svetske privrede, veliku vojnu ekspanziju i daleko agresivniji globalni stav koji je izazvao snažno protivljenje Sjedinjenih Država.

Uprkos gotovo nekontrolisanoj moći, Si se suočava s ogromnim izazovima u sledećih pet godina, uključujući upravljanje nacionalnom privredom opterećenom dugovima i rastućim američkim rivalstvom.