Istraga UN: Belorusija nezakonito prizemljila avion da bi uhapsila disidente

Svet 20. jul 202208:382 komentara
ONLINER.BY / AFP

Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva ICAO ocenila je da je prisilno prizemljenje Rajaneovog leta u Belorusiji u maju 2021. godine, koje je omogućilo hapšenje beloruskih disidenata na tom letu, "nezakonito ometanje".

Specijalizovana agencija UN sa sedištem u Montrealu objavila je u utorak saopštenje nakon što je razmotrila novi materijal, uključujući audio snimke kontrolora leta iz Minska.

Pročitajte još

Organizacija međunarodnog civilnog vazduhoplovstva ranije je objavila da ne zna ko je odgovoran za prisilno sletanje aviona 23. maja 2021.

Pretnja bombom, koja je navedena kao razlog za hitno sletanje, bila je „namerno lažna“, ugrožavala je bezbednost leta i zasnivala se na uputstvima visokih zvaničnika beloruske vlade, utvrdio je sada ICAO, prema saopštenju objavljenom u utorak.

„Pretnja je saopšena posadi leta prema uputstvima visokih vladinih zvaničnika Belorusije“, zaključuje se.

Beloruske vlasti prisilile su Rajanerov let FR4978, koji je bio na putu iz Atine za Viljnus sa više od 100 ljudi, da sleti u Minsk.

Antivladin beloruski bloger Roman Protasevič, suosnivač opozicionog Telegram kanala Nexta i njegova tadašnja djevojka Sofija Sapega bili su među putnicima.

Oboje su privedeni nakon sletanja aviona.

Evropska unija je nakon toga zatvorila svoj vazdušni prostor za beloruske avione.

Sapega je u maju osuđena na šest godina zatvora zbog vođenja opozicionog kanala na Telegramu. Ona je krajem juna zatražila pomilovanje od beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Prema medijskim izveštajima, Protaseviču tek predstoji suđenje.

SAD je u januaru podigao optužnice protiv četiri beloruska vladina zvaničnika zbog otmice izvedene prisilnim sletanjem.

Tužioci u Njujorku su ih optužili za „zaveru za počinjenje vazduhoplovne piraterije“.

Među putnicima su bila četiri američka državljana.

Komentari

Vaš komentar