Istraga utvrdila: Guverner Njujorka seksualno uznemiravao nekoliko žena

Svet 03. avg 202119:392 komentara
Endrju Kuomo
Izvor: REUTERS/Shannon Stapleton

Istraga koju je sprovela tužiteljka države Njujork utvrdila je da je guverner Endrju Kuomo seksualno uznemiravao nekoliko žena i kršio federalne i državne zakone, izjavila je tužiteljka Leticija Džejms.

Kako je ukazala, istragom koja je trajala skoro pet meseci i obuhvatila je 179 osoba, otkriveno je da je administracija guvernera Kuoma bilo neprijateljsko okruženje za rad koje je obilovalo strahom i zastrašivanjem, javila je agencija Asošijeted pres (AP), prenosi „Glas Amerike“.

Pravni zastupnici, pojasnila je, razgovarali su sa građanima koji su podnosili žalbe, činiocima izvršne vlasti, policajcima i drugim službenicima koji su komunicirali sa guvernerom.

„Ti razgovori i dokazi razotkrivaju duboko uznemirujuću – ali jasnu sliku: guverner Kuomo je seksualno uznemiravao sadašnje i bivše državne službenike, kršeći federalne i državne zakone“, rekla je Džejms na konferenciji za medije.

Precizirala je da je u najmanje jednom slučaju istraga pokazala da su Kuomo i njegovi saradnici radili na tome da se osvete bivšem zaposlenom koji ga je optužio za nepočinstva. Utvrđeno je i da je Kuomo uznemiravao žene koje nisu bile angažovane u administraciji.

Tužiteljka Džejms je rekla da istragu ne bi bilo moguće sprovesti bez žena heroina koje su u njoj učestvovale.

Guverner Kuomo se zimus suočio sa više optužbi da je neprimereno dodirivao i seksualno uznemiravao svoje koleginice ili pak žene koje je upoznavao u javnosti.

On sve vreme žustro poriče da je bilo koga neprikladno dodirivao, ukazajući međutim – da mu je žao ukoliko je njegovo ponašanje prema ženama pogrešno tumačeno kao neželjeni flert.

Poslednjih meseci postao je još žustriji, tvrdeći da nije činio ništa loše, dovodeći u pitanje motive tužilaca i kritičara njegovog navodnog ponašanja, piše Asošijeted pres.

Kuomo je preispitivao i objektivnost advokata koje je tužilac angažovao da istraže navode o seksualnom uznemiravanju žena.

Deo američke javnosti očekuje da će izveštaj državnog tužioca odigrati važnu ulogu za donošenje odluke o tome ima li razloga da se Kuomo opozove sa dužnosit.

Prema propisima države Njujork seksualno uzmeniravanje definisano je kao neprikladno ponašanje seksualne prirode, od neželjenog flerta do šala sa seksualnom konotacijom, koje stvaraju neprijatno okruženje za rad . ne uzimajući u obzir kakve je namere imao prestupnik.

Komentari

Vaš komentar