Istraga utvrdila: Vlada Malte odgovorna za ubistvo novinarke

Svet 29. jul 202116:50 > 16:524 komentara
Dafne Karuana Galisija
Izvor: Tanjug / AP, Jonathan Borg

Malteška vlada odgovorna je za ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galisije, rezultat je javne istrage te likvidacije.

U izveštaju koji je danas, po zakonu, objavila sama Vlada, navodi se da država nije prepoznala rizik po život novinarke i nije preduzela mere da spreči ubistvo.

Novinarka koja je istraživala organizovani kriminal i korupciju u toj ostrvskoj državi, ubijena je 16. oktobra 2017. tako što je njen automobil miniran.

Porodica novinarke, kritičarke malteške vlade, tražila je nezavisnu javnu istragu, piše BBC na osnovu izveštaja malteških medija.

U poslednje dve godine, u okviru istrage ispitano je više desetina svedoka, uključujući istražitelje, političare i novinare.

U izveštaju na 437 strana navodi se da su državne vlasti „stvorile atmosferu nekažnjivosti, što je generisano sa ‘vrha’ “ te da je uočena „neopravdana bliskost“ između velikih kompanija i vlade.

Vinsent Muskat je u februaru, kao rezultat nagodbe nakon priznanja za saučesništvo u tom ubistvu koje je šokiralo Evropu, osuđen na 15 godina zatvora. Uz Muskata su za učestvovanje u ubistvu optužene još dve osobe.

Komentari

Vaš komentar