Istraživanje: Neki trajekti između Italije i Grčke imaju zatvore za migrante

Svet 22. jan 202322:551 komentar
Izvor: Vincenzo Circosta / AFP)

Pojedini trajekti koji saobraćaju između Italije i Grčke imaju improvizovane zatvore za migrante, pa umesto da im se omogući postupak azila, oni se ilegalno zatoče na trajektu, navodi se u istraživanju tima evropskih novinara.

Uski metalni kavez, na podu je karton, na njemu tanki prekrivač – sumorna i skučena prostorija nalazi se u potpalublju jednog trajekta koji prevozi putnike po Mediteranu. Istraživanje tima evropskih novinara pokazuje da su tu bile zatočene izbeglice koje policija iz Italije vraća u Grčku i to nije usamljen primer, prenosi Dojče vele.

Povezane vesti

Na svim trajektima postoje takva mesta. Prostorije koje su služile za toalet, koje se više ne koriste ili obični metalni kavez na kraju parkirališta. Oni se često koriste kao zatvori za izbeglice za vreme vožnje – koja nekad traje i više od 30 sati.

Ponekad su ljudi bili vezivani lancima, bez mogućnosti spavanja ili odlaska u toalet, pokazuje zajedničko istraživanje magazina Monitor nemačkog javnog servisa u saradnji sa više međunarodnih medija.

„Ovim se krše zakoni Evropske unije, kao i odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima“, kaže Dana Šmalc s Instituta Maks Plank za međunarodno pravo.

Dodala je da su ovakvi uslovi smeštaja jasna povreda ljudskog dostojanstva.

Firma koja upravlja trajektima pak poriče sve optužbe – na novinarski upit iz kompanije tvrde da tako nešto ne postoji, te da se oni uvek pridržavaju svih propisa.

Ipak, organizacije za zaštitu ljudskih prava su poslednjih godina više puta izveštavale o nehumanim uslovima i načinu na koji se odbijene izbeglice vraćaju iz Italije u Grčku. Sve se to odvija vrlo brzo i bez procedura.

Ovo istraživanje sada dokazuje da te ilegalne prakse još uvek traju.

Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova nije komentarisalo upit novinara.

Komentari

Vaš komentar