Italija i Grčka ublažile mere protiv koronavirusa uoči letnje turističke sezone

Svet 01. maj 202220:25 1 komentar
Grčka, plaža, more
Louisa GOULIAMAKI / AFP

Italija i Grčka su ublažile protivepidemijske mere uvedene zbog koronavirusa, vraćajući život svojih stanovnika i putnika u normalu pre vrhunca letnje turističke sezone.

Vlada Grčke je, preneli su mediji, od danas bar do 31. avgusta ukinula zahtev za pokazivanje potvrda o vakcinaciji ili peležanom kovidu za pristup u zatvoren javni prostor, ali maske ostaju.

Tako i vakcinisani i nevakcinisani mogu da slobodno ulaze u restorane, zabavne i tržne centre. Istovremeno, od danas sva ta mesta rade sa sto odsto svog kapaciteta. Ipak, Ministarstvo zdravstva Grčke i naučnici iz Komiteta eksperata („Krizni štab“), pozivaju građane na maksimalnu pažnju jer pandemija nije završena iako je popustila, i može dovesti do novog talasa epidemije tokom leta.

U Grčkoj je ukinuto i redovno samotestiranje učenika i nastavnika, ali brzi test ostaje za nevakcinisane nastavnike i studente, kao i za nevakcinisane radnike. Obavezno korišćenje maske, međutim, ostaje u zatvorenom prostoru u Grčkoj najmanje do kraja maja.

Nije obavezno da se maske koriste i napolju, ali tamo gde je gužva preporučuje se da maske koriste bar najugroženiji građani.

Na osnovu odluka Vlade, grčka Uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da ukida sva ograničenja namenjena borbi protiv koronavirusa za međunarodne i domaće letove, osim korišćenja maski tokom letova i na aerodromima. Uz to putnici više ne moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu o preležanoj bolesti.

U Italiji je, prenosi američka agencija AP, Ministarstvo zdravlja saopštilo da ukida zdravstvenu propusnicu koja je bila potrebna za ulazak u restorane, bioskope, teretane i druga javna mesta. Ali, zdravstvena propusnica koja sadrži dokaz o vakcinaciju, potvrdu o preležanom virusu ili negativan testu i dalje je potrebna za pristup bolnicama i staračkim domovima.

Italija
Pixabay

Obaveza nošenja maski unutar supermarketa, radnih mesta i prodavnica takođe je ukinuta, ali je ostala obaveza u javnom prevozu, bioskopima i svim zdravstvenim ustanovama i ustanovama za stara lica.

Od danas posetioci Italije više ne moraju da popunjavati komplikovan onlajn formular za lociranje putnika u EU, formular, koji je zahtevan prilikom prijave na aerodrom. I u Italiji su zvaničnici javnog zdravstva pozvali na oprez i naglasili da pandemija još nije gotova.

Italija je prijavila 699 novih infekcija koronavirusom i više od 100 smrtnih slučajeva, a Grčka 4.701 nov slučaj zaraze i smrt još 22 osobe od kovida (ukupno tokom epidemije 29.175).