Italijanska premijerka Meloni u prvih 100 dana vlade ublažila radikalni imidž

Svet 26. jan 202309:056 komentara
Izvor: Reuters/Remo Casilli

Pre nego što je italijanska nacionalistička čelnica Đorđa Meloni osvojila vlast u septembru, nemački časopis Stern ju je stavio na prvu stranicu s naslovom "Najopasnija žena u Evropi".

Zabrinutost je bila tolika da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila jedva prikrivenu pretnju da ima „alate“ za obračun s Italijom ako skrene s demokratskog puta.

Pročitajte još

Ali, skoro 100 dana otkako je Meloni preuzela dužnost na čelu najdesnije italijanske vlade od Drugog svetskog rata, pa su se zabrinutosti uveliko istopile.

Uprkos svojim neofašističkim političkim korenima i često vatrenoj retorici, Meloni je izabrala oprez umesto sukoba u zemlji i inostranstvu, promičući status quo radije nego rizikujući raspirivanje napetosti ili finansijsku krizu.

„Videli smo neku vrstu metamorfoze. Mnogo je umerenija u svojim komentarima nego kad je bila u opoziciji i jasno je shvatila da mora promeniti svoj profil kako bi bila verodostojna međunarodna čelnica“, rekla je Sofija Ventura, profesorka političkih nauka na Univerzitetu u Bolonji.

Prijatelji i protivnici podjednako tvrde da je značajan razlog za oprezan pristup novac ili bolje rečeno nedostatak istog.

S dugom od gotovo 150 posto BDP-a, Italija ima treći najveći javni dug u industrijalizovanom svetu nakon Japana i Grčke, a dramatičan pad Liz Tras, koja je dala ostavku na mesto britanske premijerke samo dva dana pre nego što je Meloni preuzela dužnost, otkrio je opasnosti od sukoba s finansijskim tržištima.

„Ono što se dogodilo u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje koliko moramo da budemo oprezni s našom kombinacijom fiskalne i monetarne politike“, rekao je tada poverenik EU Paolo Đentiloni, bivši italijanski premijer.

Dodatni pritisak na Meloni je italijanska zavisnost o fondu Evropske unije za oporavak i otpornost. Prema planu, Rim bi trebalo da dobije oko 190 milijardi evra bespovratnih sredstava i zajmova sve dok sprovodi niz reformi dogovorenih s prethodnom vladom koju je vodio Mario Dragi.

U želji da izbegne bilo kakve nesporazume, Meloni je prvo putovanje u inostranstvo nakon što je postala premijerka bila poseta Fon der Lajen u Briselu, kako bi je uverila da će Italija ispuniti svoje obveze, uprkos rezervama koje je izrazila uoči izbora.

„Bilo bi nezamislivo da Meloni rizikuje da izgubi ovaj novac. Neuspeh bi bio tragedija. Ponašala se na jedini način na koji je mogla“, rekao je Danijele Albertaci, profesor politike na Univerzitetu Sari.

Njen jedini sukob s nekim evropskim liderom dogodio se tri nedelje nakon što je stupila na posao, kada je francuski predsednik Emanuel Makron kritikovao Italiju jer je odbila da dopusti spasilačkom brodu s više od 200 migranata da pristane u njenim lukama. Brod je umesto toga krenuo prema Francuskoj.

Vladin izvor u Rimu rekao je da je do tog sukoba došlo zbog nesporazuma. Melonin tim za odnose s javnošću mislio je da je Makron pristao da preuzme brod i tvitao mu je kako bi mu zahvalio. Makron na to zapravo nije pristao i zaključio je da Rim pokušava da manipuliše njime, rekao je izvor.

Njihov odnos se od tada popravio, rekli su zvaničnici.

Diplomata EU, koji je odbio da bude imenovan, rekao je da je Meloni, koja je pre izražavala žestoki evroskepticizam, pokušava da pronađe svoj oslonac u Evropi i očigledno se ponaša vrlo oprezno.

Isti je oprez vidljiv i kod kuće. Njena koalicija tek treba da predstavi bilo kakvu veću reformu, a njen skromni prvi budžet ignorisao je mnoga skupa obećanja u kampanji. Vlada je takođe smanjila akcize na gorivo koje su bile na snazi od marta 2022. godine, uprkos tome što je obećala da će ih u potpunosti ukinuti.

Do sada je italijanska javnost podržala Melonin oprez, s podrškom njenoj stranci Braća Italije, koja je porasla na iznad 30 odsto u anketama, naspram 26 odsto na izborima u septembru, što je više od tri puta veća podrška od one koju imaju njeni koalicioni partneri Liga i Forza Italia.

U zemlji koju muče političke turbulencije, tri vladajuće stranke izbegle su bilo kakve veće unutrašnje sukobe i predviđaju da će zajedno vladati punih pet godina – nešto što se dogodilo samo jednom od Drugog svetskog rata.

Pristalice kažu da to znači da će imati dovoljno vremena za sprovođenje dubinskih reformi, kao što je jačanje uloge predsednika.

„Radimo na programu koji se proteže kroz pet godina bez straha da moramo da pokažemo trenutne rezultate“, rekao je za Rojters Đovani Donceli, visoki zvaničnik Braće Italije.

Ali Melonina dominacija u anketama nad njenim partnerima, koji su prethodno bili na čelu konzervativnog bloka, mogla bi da stvori trvenja, pri čemu Liga i Forza Italia verovatno neće dugo prihvatiti ulogu mlađeg partnera.

Komentari

Vaš komentar