Italijanska vlada želi da zabrani laboratorijsko meso i drugu sintetičku hranu

Svet 29. mar 202323:52 6 komentara
Shutterstock

Italijanska vlada podržala je zakon kojim bi se zabranilo laboratorijski proizvedeno meso i druga sintetička hrana, naglašavajući italijansko prehrambeno nasleđe i zaštitu zdravlja, prenosi BBC.

Ako predlozi prođu, kršenje zabrane dovelo bi do kazne do 60.000 evra.

Frančesko Lolobriđida, koji vodi Ministarstvo za poljoprivredu i prehrambeni suverenitet, govorio je o važnosti italijanske prehrambene tradicije, a lobi farmera pohvalio je taj potez.

To bi, međutim, bio udarac za pojedine grupe za zaštitu životinja, koje su istakle meso proizvedeno u laboratoriji kao rešenje za više pitanja, uključujući zaštitu životne sredine od emisije ugljenika i bezbednost hrane.

Poljoprivredni lobisti prikupili su pola miliona potpisa proteklih meseci i pozvali na zaštitu „prirodne u odnosu na sintetičku hrana“, a među potpisnicima je i premijerka Đorđa Meloni.

Predloženi zakon je došao nakon niza vladinih uredbi o zabrani upotrebe brašna dobijenog od insekata, kao što su cvrčci i skakavci, u pici ili testenini.

U vladi su naveli da je motiv za donošenje uredbi i predlaganje zakona činjenica da se izuzetno ceni tradicionalna mediteranska ishrana u Italiji.

Komentari (6)

Vidi sve komentare