Iz ruševina u Siriji spasena tek rođena beba, pupčanikom još vezana za mamu

Svet 07. feb 202313:36 27 komentara
sirija beba zemljotres ruševine spasavanje novorođenče
Twitter/rami498/Screeshot

U ruševinama kuće u sirijskom Janderisu, mestu koje je u ponedeljak teško pogođeno katastrofalnim zemljotresom, spasioci su pronašli živu, tek rođenu bebu koje je pupčanikom još bila povezana s majkom koja nije preživela.

Devojčica je jedina preživela iz porodice čiji su svi članovi poginuli u urušavanju četvorospratnice.

U tom selu na granici s Turskom spasioci su izvukli tela njezinog oca Abdulaha Mleihana, majke Afre, tri sestara, brata i tetke.

„Tragali smo za Abu Rudajnom (Abdulahov nadimak) i njegovom porodicom. Prvo smo pronašli njegovu sestru, a onda ženu i njega, bili su jedno pored drugog“, rekao je za AFP prijatelj porodice Halil Savadi koji je bio u stanju šoka.

„Zatim smo čuli neki glas dok smo kopali (…) i ubrzo smo pronašli malenu, Bogu hvala“, rekao je.

POVEZANE VESTI:

Dete je pupčanom vrpcom još bilo povezano s majkom. „Presekli smo je i moj rođak je prevezao dete u bolnicu“, dodao je Halil Savadi.

Na videosnimku koja kruži društvenim mrežama može se videti kako muškarac usred ruševina podiže dete u rukama potpuno golo, prašnjavo i s pupčanikom koji visi.

Spasioci su odmah umotali dete jer je temperatura bila oko nule i prevezli ga u bolnicu u obližnjem Afrinu.

Dok se čeka identifikacija ostalih članova porodice, Halil Savadi izgovara njihova imena. „Prognani smo iz Deir Ezora, Abdulah je moj šurak, oženjen sam njegovom sestrom“, rekao je.

Porodica je izbegla iz nestabilne pokrajine Deir Ezora na istok, misleći da će biti sigurniji u Janderisu, selu koje od 2018. kontrolišu turske snage i proturske pobunjeničke grupe.

Pedesetak kuća se srušilo u tom mestu na severozapadu Sirije, srazmerno blizu epicentra potresa u Turskoj, gde ruševine leže uz put, izveštava novinar AFP-a s mesta događaja.

U zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju poginulo je više od 5.000 ljudi. Samo na području izvan kontrole sirijskog režima, gde pomoć teško stiže, zasad ima oko 800 mrtvih.

Beli šlemovi, spasioci koji deluju na tom području, kažu da se više od 200 zgrada do temelja srušilo.

Ta grupa je u utorak pozvala međunarodne humanitarne organizacije da pomognu nastradalom i zapuštenom području.

„Vremena nema. Stotine ljudi još leže pod ruševinama“, upozorili su.

Više o posledicama razornog potresa u Turskoj i Sirji čitajte u našem Blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare