Iz Rusije u Saudijsku Arabiju prebačeno deset ratnih zarobljenika

Svet 21. sep 202220:45 3 komentara
Saudi Press Agency/Handout via Reuters

Deset ratnih zarobljenika iz nekoliko zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija i Hrvatska, prebačeno je iz Rusije u Saudijsku Arabiju u okviru razmene zarobljenika Rusije i Ukrajine, objavilo je saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Saudijske vlasti rade na olakšanju procedure za bezbedni povratak u njihove zemlje bivših zarobljenika, među kojima su i osobe iz Švedske i Maroka, navodi se u saopštenju.

Razmena je rezultat napora prestolonaslednika Mohameda ben Salmana, koji je de fakto vođa Saudijske Arabije, a koji „nastavlja da preduzima humanitarne inicijative u okviru rusko-ukrajinske krize“, piše u saopštenju.

U saopštenju se ne navodi identitet zatvorenika ni datum dolaska ni odlaska u svoje zemlje, međutim britanska premijerka je rekla da je oslobođeno pet Britanaca, što je pozdravila nova britanska premijerka Liz Tras.

„Vrlo dobrodošla vest – pet britanskih državljana koje su držale proruske snage na istoku Ukrajine, vraćeno je živo i zdravo“, napisala je Tras na Tviteru.

Ona je zahvalila ukrajinskom predsedniku i Saudijskoj Arabiji što su olakšali oslobađanje u okviru razmene Rusije i Ukrajine.

Hrvatska je takođe potvrdila da je oslobođen jedan njen državljanin.