Iz ukrajinskih luka isplovila još tri broda sa 58.000 tona kukuruza

Svet 05. avg 202208:472 komentara
Anadolija/Metin Aktaş

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su tri broda sa ukupno 58 hiljada tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovila prema Turskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj.

Prvi brod „Navist“ pod zastavom Paname, isplovio je iz luke Odesa za Irsku sa 33.000 tona žitarica, navodi se u saopštenju ministarstva. Brod će proći inspekciju u Zajedničkom koordinacionom centru (JCC) u Istanbulu pre nego što nastavi plovidbu do svog konačnog odredišta.

Povezane vesti

Drugi brod „Rojen“, pod zastavom Malte, napustio je luku Černomorsk sa 13.000 tona žitarica, a konačno odredište mu je Velika Britanija, saopšilo je ministarstvo i dodalo da ga prati i Zajednički koordinacioni centar.

Treći brod „Polarnet“, brod pod zastavom Turske, koji je čekao u luci Černomorsk, uplovio je u luku Karasu u severozapadnoj Tusrkoj. Brod, koji prevozi 12.000 tona žitarica će tako biti podvrgnut inspekciji zajedničkog tima u Istanbulu.

U ponedeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu nakon određenih provera u turskoj metropoli. Brod, pod zastavom Sijera Leonea, bio je natovaren kukuruzom.

Uz posredovanje Turske i UN, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za sprovođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turska je koordinisala s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara bile nastavljene.

Komentari

Vaš komentar