Izaslanica UN: Godišnjica vojnog puča u Mjanmaru, nasilje u porastu

Svet 01. feb 202208:26
REUTERS/Stringer/File Photo

Specijalna izaslanica UN za Mjanmar Noelin Hejzer rekla je da je nasilje pojačano otkako je vojska preuzela vlast pre tačno godinu dana, što je izazvalo pokret otpora u zemlji, a sve strane su učvrstile svoje stavove o "upotrebi nasilja kao rešenja"

Povezane vesti

Ona je u ponedeljak, na virtuelnoj konferenciji za novinare u sedištu UN u Njujorku, rekla da je situacija u Mjanmaru sve nestabilnija i da su vojne operacije, uključujući artiljerijske i vazdušne napade, usmerene na civile.

Navela je da je oko 1.500 civila ubijeno u protekloj godini, a broj interno raseljenih porastao sa više od 320.000 na kraju 2021. na preko 400.000.

Hejzer, koja je na funkciju specijalne izaslanice UN postavljena pre šest nedelja, rekla je da skoro polovina stanovništva Mjanmara sada živi u siromaštvu i da je procenjeno da je za više od 14,4 miliona ljudi potrebna humanitarna pomoć i zaštita.

Vojska je 1. februara prošle godine pučem preuzela vlast nakon izbora na kojima je stranka Aung San Su Ći, Nacionalna liga za demokratiju, osvojila veliku većinu, a koje je vojna hunta proglasila nevažećim. Od puča u zemlji vlada represija nad protivnicima vojne vlasti.