Izborna komisija Pakistana: Stranka Imrana Kana primila nezakonita sredstva

Svet 02. avg 202209:57 2 komentara
Reuters/Saiyna Bashir/File Photo

Pakistanska izborna komisija presudila je da je stranka bivšeg premijera Imrana Kana primila nezakonita sredstva, što bi moglo dovesti do zabrane političkog rada lidera i partije.

U slučaju koji se odlaže godinama, Hanova stranka je optužena za primanje sredstava iz inostranstva, što je u Pakistanu nelegalno, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Portparol pakistanske stranke Tehrek-e-Insaf je negirao da je Kan počinio prekršaj. Bivši premijer se još nije obratio medijima.

„Osporićemo ovu presudu“, rekao je portparol stranke novinarima ispred kancelarije Izborne komisije Pakistana u glavnom gradu Islamabadu.

U saopštenju portparola se navodi da su sredstva iz inostranstva dobijena od Pakistanaca, što nije protivzakonito.

Kan je bio premijer od 2018. do aprila ove godine, kada je bio primoran da podnese ostavku nakon što je izgubio glasanje o poverenju, za koje je rekao da je rezultat američke zavere, što su SAD demantovale.

Od tada, Kan je putem svojih pristalica tražio nove izbore, koje je novi premijer Šehbaz Šarif odbio da raspiše.

Mediji su izvestili da je tročlani tribunal izborne komisije utvrdio da je stranka dobila sredstva od 34 stranaca ili stranih kompanija.

Tribunal je rekao da je stranka podnela lažnu izjavu pod zakletvom o svojim bankovnim računima i utvrdio da je stranka sakrila 13 bankovnih računa, koje je trebalo da prijavi.

Komisija je zatražila od stranke da dostavi obrazloženje zašto njena sredstva ne bi trebalo da budu zaplenjena, prenose mediji.

Tužbu je podneo osnivač stranke i Kanov bivši bliski saradnik Akbar S. Babar.

On je rekao da su sve optužbe na račun Imrana Kana dokazane, nakon što se posvađao sa Kanom i dodao da Kan treba da se povuče iz stranke.