Između 400 i 500 sezonskih radnika izgubilo život u Kataru tokom priprema SP

Svet 29. nov 202212:5918 komentara
Izvor: Reuters/Marko Djurica

Između 400 i 500 sezonskih radnika izgubilo je život tokom radova na organizaciji Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru, izjavio je katarski zvaničnik uključen u organizaciju prvenstva.

„Procenjuje se da ih je oko 400, između 400 i 500. Nemam tačne brojke… Ali i jedna smrt je smrt previše“, rekao je generalni sekretar katarskog Vrhovnog komiteta za isporuku i nasleđe Hasan al-Tavadi britanskim medijima.

Vrhovni komitet je bio zadužen za izgradnju stadiona i druge infrastrukture od kada je Katar dobio da bude domaćin prvenstva, a jedini podatak poznat do sada bio je da je 40 sezonskih radnika izgubilo život u periodu od 2014. do kraja 2021. godine.

Prema podacima tog komiteta, 37 smrtnih slučaja nije bilo direktno vezano za sam posao, poput srčanih udara, dok su se tri smrti dogodile van radnog mesta.

Katar je bio na udaru aktivista za ljudska prava, koji su tvrdili da sezonski radnici rade u lošim uslovima, na visokim pustinjskim temperaturama, kao i da su bili diskriminisani i da su imali problema sa isplatama i prekovremenim radom.

Za Svetsko prvenstvo u Kataru izgrađeni su stadioni, metro linije i infrastruktura vredni 200 milijardi dolara.

Komentari

Vaš komentar