Izrael 2023. godine postigao rekordan izvoz odbrambenog oružja

Svet 17. jun 202416:31 6 komentara
AFP PHOTO / HANDOUT / ISRAELI ARMY

Ministarstvo odbrane Izraela saopštilo je danas da je ta zemlja u 2023. godini postigla rekord u prodaji odbrambenog oružja.

Vrednost prodaje oružja prošle godine, uključujući period kada se dogodio napad Hamasa na jug Izraela i prva tri meseca rata iznosi 13 milijardi dolara.

Pošto rat traje već više od devet meseci i kraj nije na vidiku, ta cifra možda ne odražava u potpunosti posledice sukoba na sposobnost Izraela da prodaje odbrambeno oružje stranim zemljama.

Povezane vesti

Izrael se suočava sa sve većom izolacijom zbog načina na koji vodi rat u Gazi i danas je francuski sud zabranio izraelskim izlagačima da učestvuju u velikoj izložbi oružja i odbrambene industrije kraj Pariza posle odluke vlade o tome.

Ministarstvo odbrane Izraela je saopštilo da su trećinu izvoza činili projektili, raketni i sistemi protiv-vazduhuplovne odbrane. Izvezeni su između ostalog radarski i sajber sistemi, oprema za elektronsko ratovanje i lanseri raketa.

Gotovo polovina je izvezena u Aziju i region Pacifika, 35 odsto u Evropu, reklo je ministarstvo dodajući da je tri odsto otišlo u arapske zemlje koje su normalizovale odnose s Izraelom tokom proteklih godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare