Izrael bombardovao Gazu, tenzije na libanskoj granici i u Jemenu

Svet 15. jun 202414:11 0 komentara
Jalaa MAREY / AFP

Izraelska vojska bombardovala je pojas Gaze gde je osmomesečni rat između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas poslednjih dana pojačao tenzije na izraelsko-libanskoj granici i u Jemenu. 

Izgledi za primirju se udaljuju zbog kontradiktornih zahteva Izraela i Hamasa koji ostavljaju malo nade da će se pretočiti u plan koji je pre dve nedelje najavio američki predsednik Džo Bajden, piše agencija Frans pres.

Na terenu bombardovanja i kopnene borbe izraelskih vojnika i palestinskih boraca nastavljeni su danas, javljaju meštani, posebno u Rafi i njegovoj okolini na jugu Pojasa Gaze na egipatskoj granici.

Televizjski snimci pokazuju prazne ulice tog velikog grada na palestinskoj teritoriji zahvaćenog ogromnom humanitarnom krizom. Glad preti u pojasu Gaze gde je 75 odsto od oko 2,4 miliona stanovnika preseljeno zbog rata, prema podacima UN.

Pročitajte još:

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji više od 8.000 dece mlađe od pet godina lečena su u Gazi zbog izrazite neuhranjenosti, a njih 1.600 pate od akutne ; neuhranjenosti.

Rat je pokrenut 7. oktobra napadom Hamasa na jug Izraela kada je ubijeno 1.194 ljudi, prema izraelskim zvaničnim podacima koje je sakupio Frans pres. Od 251 otete osobe njih 116 su i dalje taoci koji se drže u Gazi, a izraelska vojska veruje da je od tog broja 41 osoba mrtva.

Kao odmazdu izarelska vojska pokrenula je ofanzivu u Gazi gde je poginulo 37.266 ljudi, uglavnom civila, prema podacima ministarstva zdravlja vlade ; Gazi koju predvodi Hamas.

Strahovanja o proširenju sukoba van Gaze pojačana su poslednjih dana. Libanski islamistički pokret Hezbolah, saveznik Hamasa, saopštio je da su njegovi intenzivni udari od srede na izraelsku teritoriju odgovor na izraelsko ubistvo jednog od njihovih komandanta.

Francuski predednik Emanuel Makron, objavio je u četvrtak da će Francuska, SAD i Izrael sastaviti u trilateralnom formatu francusku mapu puta namenjenu da ograniči tenzije na izraelsko-libanskoj granici.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant juče je odbacio tu novu inicijativu i optužio Pariz za „neprijateljski stav“ prema Izraelu, mada su unutar izraelskog ministarstva spoljnih poslova kritikovali tu njegovu izjavu.

S druge strane jemenski Huti pobunjenici, saveznici Hamasa koji kažu da deluju da podrže Palestince u Gazi, poslednjih dana su preuzeli odgovornost za niz napada na brodove u Crvenom moru zbog čega je Vašington javio da je uništio sedam njihovih radara u Jemenu potrebnih za sprovođenje tog tipa operacija.

Tokom nove bliskoistočne turneje ove nedelje da promoviše mirovni plan u Gazi državni sekretar SAD Entoni Blinken, rekao je da je najbolji način da se doprinese rešenju nasilja između Hezbolaha i Izraela da se reši sukob u Gazi i postigne primirje.

U Gazi, privremeno američko pristanište postavljeno da se dostavlja humanitarna pomoć pomorskim putem stanovništvu Gaze će biti sklonjeno zbog najavljenog uzburkanog mora, saopštila je juče američka voja Komanda za Bliski istok (Centcom), precizirajući da će pirstanište biti premešteno u izraelsku luku Ašdod.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!