Izrael: Ciljevi ofanzive u Rafi biće uskoro postignuti

Svet 17. jun 202419:27 4 komentara
AP Photo/Jehad Alshrafi/Tanjug

Izraelska vojska tvrdi da će uskoro postići ciljeve svoje ofanzive u Rafi na jugu Pojasa Gaze.

Polovina borbenih jedinica militantne palestinske organizacije Hamas, koja je vladala Gazom pre početka rata u oktobru, uništena je, saopštila je izraelska vojska.

Između 60 i 70 odsto gradske površine u južnom pojasu Gaze je pod „operativnom kontrolom“ izraelske vojske, saopštila je vojska u ponedeljak.

Povezane vesti

Biće potrebno samo nekoliko nedelja pre nego što se završi vojna operacija u gradu, saopštila je vojska.

Početkom maja izraelska vojska je pokrenula operaciju u Rafi, na granici sa Egiptom. Izjavili su da im je cilj da unište poslednje borbene jedinice Hamasa.

Ofanziva je bila međunarodno kontroverzna jer je u to vreme više od milion Palestinaca našlo utočište u Rafi. Većina njih je pobegla tamo da bi izbegli rat iz drugih delova pojasa Gaze. Skoro svi ovi ljudi su sada pobegli iz grada u oblast na zapadu, gde je teško doći do hrane.

Prema nepotvrđenim vojnim izveštajima u ponedeljak, izraelska vojska je ubila oko 550 boraca Hamasa za 40 dana borbi u Rafi, dok je izgubila 22 svoja vojnika. Tokom operacije, pronašli su obiman sistem tunela, kao i velike količine oružja i eksploziva.

Najmanje 25 podzemnih tunela navodno prelazi granicu sa Egiptom.

Preuzimanjem kontrole nad takozvanim Filadelfijskim koridorom, uskim pojasom zemlje u Gazi duž granice sa Egiptom, Izrael je uveliko povećao kontrolu nad onim što ulazi i izlazi iz Gaze.

Iako Egipat to negira, u Gazi je bila javna tajna da su se kroz tunel švercovale svakodnevne namirnice, kao i luksuzna roba, za šta je Hamas naplaćivao carinu, prenosi Hina.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare