Izrael daje buster dozu vakcine maloj deci u riziku od teškog oboljenja

Svet 20. jan 202217:41
Shutterstock/ilustracija

Ministarstvo zdravlja Izraela odlučilo je da se buster vakcina protiv kovida-19 daje deci od pet do 11 godina koja su izložena riziku da teško obole.

Pročitajte još:

Izraelski TV Kanal 12 javio da će ta grupa od oko 1.000 dece prva primiti buster vakcine pre nego što se odobri šira imunizacija. Deca će primati dečju dozu vakcine Fajzer.

Do sada su buster dozu primala samo deca starija od jedanaest godina.

Odluka je doneta pošto je sinoć objavljena studija koja pokazuje da se deca vakcinisana potiv koronavirusa zaražavaju sojem omikron upola manje nego njihovi nevakcinisani vršnjaci.

Studija je pokazala i da vakcina kod dece od pet do 11 godina pruža snažnu zaštitu od sojeva koronavirusa, naročito u prvih nekoliko meseci posle imunizacije.

„Čak i tokom talasa omikron vakcina data u poslednja tri meseca, dve doze ili buster doza, obezbeđuje poboljšanu zaštitu protiv infekcije u poređenju sa nevakcinisanima ili onima kojima su vakcine zastarele“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Hospitalizacija mladih je u proteklim danima duplirana sa 52 na 104, preneo je javni servis Kan.

Prema podacima ministarstva zdravlja oko dva odsto pacijenata u teškom ili kritičnom stanju su deca od četiri godine i mladja, dok su ranije oni činili jedan odsto te grupe pacijenata.

Nisu zabeleženi slučajevi teškog obolevanja dece od pet do 11 godina, a malo starijih, od 12 do 15 godina, medju teško obolelima ima jedan odsto.

Od 388.000 aktivnih slučajeva infekcije u Izraelu, dece od pet do 11 godina je 53.000, a medju njima 47.000 nevakcinisanih.

U grupi od 12 do 15 godina, medjutim, vakcinisani su većina, 20.000 od ukupno 34.000 zaraženih.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar