Izrael daje Palestincima vakcine kojima ističe rok, a oni će im vratiti nove

Svet 18. jun 202112:23 5 komentara
Sinofarm, vakcina, vakcinacija
REUTERS/Marko Đurica

Izrael će u narednim danima dati 1,2 miliona doza Fajzer vakcina protiv koronavirusa Palestinskoj upravi, a zauzvrat će na jesen preuzeti Fajzerovu pošiljku od otprilike isto toliko doza koja je bila namenjena Palestincima.

Povezane vesti:

U kabinetu izraelskog premijera Naftalija Beneta ocenjeno je da su zalihe vakcina u Izraelu dovoljne za trenutne potrebe, te da će se Palestincima dati one doze kojima uskoro ističe rok.

U zamenu za isporuku vakcina iz Izraela Fajzer će kasnije dati toj zemlji vakcine planiranu za Palestinsku upravu, kako bi se osiguralo da se Izraelci ne suoče sa nestašicom, javljaju izraelski mediji.

Vakcine će biti namenjene stanovnicima Zapadne obale i pojasa Gaze.

Po podacima paletinskog Ministarstva zdravlja 436.275 Palestinaca na tim teritorijama je primilo najmanje jednu dozu vakcine, a oko 260.000 žitelja obe doze, uključujući 100.000 palestinskih radnika koje je vakcinisao Izrael tokom proteklih meseci.

Najviše Palestinaca vakcinisano je na Zapadnoj obali, a samo 52.000 stanovnika Gaze je primilo jednu ili dve doze.

Ministarstvo je navelo da je u Gazu ove nedelje stiglo još 226.000 doza vakcina, ali Palestinci koji tamo žive oklevaju da se vakcinišu.

Odluku u principu o slanju vakcina Palestinskoj upravi koja vlada Zapadnom obalom donela je prethodna Vlada Izraela, ali detalji nisu finalizovani.

Razmatrala se mogućnost da Palestinska uprava plati za vakcine, ali dogovor o ceni nije postignut.

Kako je navedeno, Izrael trenutno ima milione doza vakcina, pa je jedan visoki palestinski zvaničnik koji se nedavno sastao sa predstavnicima međunarodnih organizacija ocenio da ta zemlja može da potroši 1,2 miliona na Palestince.

U ponedeljak je Visoki sud pravde Izraela razmatrao peticije šest humanitarnih orgnizacija koje su tražile da Izrael obezbedi vakcine Palestincima.

Država je tražila da se peticije odmah odbace, tvrdeći kao i ranije da Izrael nije odgovoran za zdravstvenu brigu na palestinskim teritorijama.

Sudsko veće je to odbilo, a potpisnici peticije su ocenili da isporuka od 1,2 miliona doza nije dovoljna i da je odluka doneta suviše kasno, te da Izrael ima moralnu i pravnu obavezu na osnovu međunarodnog prava da osigura zdravlje stanovnika teritorija pod svojom kontrolom.

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u međuvremenu je opao na Zapadnoj obali, ali takođe se obavlja manje testova.

U četvrtak je bilo 15 hospitalizovanih pacijenata na Zapadnoj obali, gde živi gotovo tri miliona Palestinaca. U pojasu Gaze sa dva miliona žitelja hospitalizovano je 65 pacijenata.